Hoppet tänds i ABB

Aktieanalys En sämre lönsamhet än väntat får ABB-aktien på fall efter onsdagens halvårsrapport. Vi väljer att istället ta fasta på den stigande orderingången och höjer aktien till Köp.

Kraftöverföringsbolaget ABB bjöd aktiemarknaden på en klar besvikelse när bolaget i våras presenterade sin rapport för det första kvartalet. Fortsatta problem inom divisionen Power Systems och en klen orderingång sänkte aktien och kursen har inte återhämtat sig sedan dess. Onsdagens halvårsrapport andades dock en större optimism och glädjande var också att ett antal större order trillat in under kvartalet.

ABB delar in sin orderingång i basorder, under 15 miljoner dollar, och stora order, följaktligen över 15 miljoner dollar. Basorder ligger grovt sett lite tidigare i konjunkturen och innehåller bland annat beställningar från olika industriföretag och olje- och gasindustrin. Den typen av beställningar har kommit igång hyggligt för ABB även om efterfrågan skiljer sig åt mellan regioner och branscher.

Stora order är lite mer sencykliska och har också till stor del lyst med sin frånvaro de senaste kvartalen. I det andra kvartalet har dock några större projekt vunnits och stora order ökade med 70 procent jämfört med samma period i fjol.

Den samlade orderingången ökade med 14 procent för ABB jämfört med i fjol och stora order svarade för ungefär hälften av tillväxten. Jämfört med SME Direkts snittprognos inför rapporten var orderingången 8 procent högre.

Vd Ulrich Spiesshofer konstaterar i samband med rapporten att stora marknader som USA och Kina visat en ökad ordertillväxt i kvartalet. ABB:s orderingång i Asien stärktes med 14 procent medan ökningen i Nordamerika var hela 33 procent tack vare en stor order i Kanada i slutet av kvartalet. Även i USA var dock den procentuella ordertillväxten tvåsiffrig.

I Europa var dock ordertillväxten svag i kvartalet, -1 procent räknat i lokala valutor. Bra efterfrågan i länder som Tyskland, Ryssland och Nederländerna vägdes upp av svag efterfrågan i länder som Norge, Storbritannien och Frankrike.

Bland divisionerna var det Power Systems som noterade starkast orderingång eftersom kraftöverföringsordern i Kanada landar där. Även Process Automation noterade en bra orderingång, upp 16 procent organiskt, vilket är glädjande eftersom det på sina håll höjts frågetecken kring den underliggande efterfrågan för divisionen.

Om orderingången var den positiva överraskningen i halvårsrapporten så var lönsamheten den negativa. ABB använder sig av nyckeltalet operativ ebitda och i förhållande till omsättningen landade det resultatet lägre än väntat. Marginalen var 13,1 procent mot väntade 14,5.

Resultatet påverkades negativt av fortsatta förluster inom divisionen Power Systems. Det är projekt inom sol- och vindkraft som drabbats av ökade kostnader och Power Systems rapporterar en operativ rörelseförlust på 24 miljoner dollar jämfört med en vinst på 159 miljoner i fjol.

Power Systems väntas fortsätta tynga resultaten inom ABB under kommande kvartal. De olönsamma projekten håller på att avvecklas och solkraftprojekten väntas vara borta i slutet av innevarande år medan vindkraftprojekten ska vara utrensade till slutet av nästa år. Målet är att nå break-even i divisionen i år och vinst nästa år.

Lönsamheten i divisionen Discrete Automation and Motion tyngs av ett förvärv som gjordes i tredje kvartalet i fjol, Power One, och som späder ut marginalen jämfört med för ett år sedan. Även divisionen Low Voltage Products rapporterar en något lägre lönsamhet i år än för ett år sedan. En mindre gynnsam försäljningmix och kostnader för att driva organisk tillväxt ges som förklaring.

Sammantaget föll det operativa rörelseresultatet med 15 procent jämfört med i fjol trots i princip oförändrade intäkter i kvartalet.

Den ökade orderingången i kvartalet gör att orderboken fyllts på och den var vid halvårsskiftet 5 procent högre än för sex månader sedan. Ulrich Spiesshofer uppgav i samband med rapporten att man nu inom ABB ser mer positivt på det andra halvåret än man gjorde för ett kvartal sedan.

Förväntningarna på ABB är relativt lågt ställda den närmaste tiden. Intäkterna väntas i år öka med 1,4 procent jämfört med i fjol. Den operativa rörelsemarginalen väntas backa marginellt jämfört med i fjol, till 14,4 procent. Vinsten per aktie landar i snittprognosen på 1,25 dollar.

För nästa år väntas en omsättningstillväxt på 2,6 procent och en förbättring av rörelsemarginalen till 15,5 procent. Vinsten per aktie ökar då drygt 19 procent till 1,49 dollar. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 19,1 respektive 15,3. Justerat för nettoskulden på cirka 3 miljarder dollar värderas rörelsen till 11,4 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Värderingen är historiskt sett något hög men samtidigt lägre än många andra verkstadsbolag och dessutom på relativt beskedliga prognoser.

Aktiemarknaden valde på onsdagen att ta fasta på den lite klena lönsamheten i kvartalet istället för den oväntat starka orderingången. Den fick sig visserligen en extra knuff av storordern i Kanada men ABB noterar en förbättrad ordertillväxt i snart sagt alla regioner. Att USA och Kina nu rör på sig är extra viktigt eftersom det är två stora marknader för ABB.

Med förväntningar om bara några procents omsättningstillväxt de kommande åren för ABB borde det finnas goda möjligheter till höjda estimat framöver om efterfrågan repar sig. Europa var sammantaget inte med och drog alls i det andra kvartalet och förhoppningsvis kan efterfrågan även där ta lite bättre fart framöver.

ABB-aktien har glidit utför under större delen av 2014 och förväntningarna på bolaget har kommit ned. Med risk för att det andra kvartalets orderlyft bara var en engångsföreteelse så tycker vi ändå att aktien är värd ett köp på dagens nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ABB Ltd Köp 157,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -