Köpvärda fonder i oktober

Fondtips Molnen har dragit ihop sig den senaste tiden. Nu väger oron tyngre än hoppen om stimulanser från centralbankerna. Vi drar ned risken i våra rekommenderade fonder.

Situationen i Syrien tilltar och har börjat påverka världen i större utsträckning. Från Kina kommer oroande konjunktursiffror. Det är de två nya molen på en redan ganska molnig finanshimmel.

Sedan tidigare har vi krisen i Ukraina som har lett till sanktioner mot Ryssland och motsanktioner från Kreml. Där kan man visserligen se viss ljusning men osäkerheten är fortfarande stor.

I Europa har de svagt positiva konjunktursignalerna vänt och optimismen är inte lika stor längre om att konjunkturuppgången fortsätter. En anledning kan vara att ECB:s senaste stimulanspaket inte har mottagits så väl som man hoppats och det är säkert att centralbanken kan expandera sin balansräkning i den omfattning som var tänkt.

Vår relativa optimism för en månad sedan har inte burit frukt som tänkt. Inför oktober ser situationen inte bättre ut och vi drar ned risken och gör ett par förändringar i våra rekommenderade fonder. Bland högriskfonderna byter vi ut tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki mot den mer defensiva läkemedelsfonden, JPM Global Healthcare.

Men som vanligt vi fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även här hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i april.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 1 012,58 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 869,30 -
JPM Global Healthcare A (acc) USD Köp 1 990,13 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 216,78 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 534,24 -
AMF Balansfond Köp 213,52 -
Cliens Mixfond B Köp 1 981,92 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,92 -
Köp 1 676,01 -
Atlant Stability Köp 1 327,13 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -