På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda aktier i mars

Aktietips Inför februari månad valde vi att bli lite mer offensiva i våra aktieval – trots dämpade förväntningar på boksluten. Det var lite för tidigt.

Valutaoron i världen har fortsatt och dessutom breddats i och med att Ukrainas, Kazakstans och framför allt Kinas valutor rört på sig en hel del under månaden. I slutet av månaden eskalerade problemen med konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Hade det inte varit för den eskalerande rysk-ukrainska konflikten skulle det ha varit på sin plats att bli än mer konjunkturoffensiv. Nu väljer vi att vara lite försiktiga. Även om vi tror att en fredlig lösning är det mest sannolika utfallet av konflikten så ska man ha respekt för att det i nuläget är omöjligt att sia om när marknaderna bottnar.

Inför mars månad tar vi in byggbolaget NCC som ersättare för Teliasonera. Teleoperatören kan med sin höga utdelning och stabila verksamhet visserligen betraktas som en defensiv investering men med ökande politisk risk i Eurasien ställs gamla sanningar på ända. Därtill saknar vi tillväxt i verksamheten, vilket innebär att enda egentliga attraktionen är just utdelningen som snart skiljs av.

I NCC lockar kombinationen av hög utdelning, tung nordisk exponering samt en underliggande fördelaktig makromiljö.  

De tio aktier vi rekommenderade inför februari månad sjönk i snitt 0,5 procent fram till och med fredag lunch. Det kan jämföras med börsens breda totalindex som under samma period steg 4,6 procent.I princip var det alla våra förslag på aktier som gynnas av en starkare konjunktur som underpresterade.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i mars:

NCC: Bolagets egen projektutveckling blir en allt viktigare motor i vinstutvecklingen. Bättre konjunktur talar för fortsatt god vinstutveckling.

SKF:  Förhoppningar om en ljusning i Europa tändes efter det färska bokslutet. Vi räknar med stigande vinstprognoser och att intresset för verkstadsaktier vaknar till liv i vår.

Avega: Den som letar lite mer ”spännande” utdelningsaktier med tillväxtprofil bör titta på it-konsulten Avega där ledningens utsikter inför 2014 var optimistiska i bokslutet. Hög rörelserisk kompenseras av låg finansiell risk.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

VRG: Beskedet att butikskedjan sänker utdelningen kraftigt och istället satsar på att få ned skuldsättning och expandera butiksnätet ytterligare mottogs inte väl. Vi ser emellertid bättre utsikter för branschen generellt och gillar bolagets tillväxtambitioner.

SEB: Bankens bokslut var stark och värderingen är i relativa termer ganska låg. Med en fortsatt konjunkturförbättring är banken väl positionerad för att njuta frukterna av ökad ekonomisk aktivitet.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant. Fotbolls-VM i sommar är normalt bra för spelboalgen.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den bättre Europakonjunkturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Doro: Tillväxtföretagets relativt svaga bokslut säger lite om de underliggande framtidsutsikterna. Vi ser fortsatt ljust på framtiden för smarta telefoner och annan avancerad utrustning för främst äldre.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på septemberlistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i mars. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 215,90 -
SKF B Köp 169,70 -
Köp 22,00 -
Köp 34,80 -
Rizzo Group B Köp 29,30 -
SEB A Köp 88,75 -
Betsson B Köp 203,50 -
Swedbank A Köp 178,30 -
Hennes & Mauritz B Köp 285,60 -
DORO Köp 47,80 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -