Tillfällig svacka i Doro

Aktieanalys Doro, som tillverkar mobiltelefoner anpassade för äldre, kom med ett svagt bokslut för helåret 2013. Aktien har rasat med 12 procent senaste veckan, men vi tror att den svaga organiska tillväxten under Q4 var tillfällig.

Tittar man på siffrorna för det fjärde kvartalet så ökade omsättningen med 27 procent inräknat förvärvet av tyska IVS. Rensat för förvärvet och valutaeffekter ökade dock omsättningen med endast 2 procent (+ 17 procent) jämfört med samma period 2013. Orderingången ökade också organiskt med 6 procent, vilket var klart lägre än vad förväntningarna låg på i förväg.

Visst var jämförelsesiffrorna tuffa, men Doro har längre skämt bort marknaden med kontinuerligt höga tillväxttal och förväntningarna var därför höga. Aktien hade också gått starkt inför rapporten och är trots kursraset den senaste tiden upp med 10 procent sedan årsskiftet. Rörelseresultatet ökade till 33,5 Mkr (28) under fjärde kvartalet. Det gav en försämrad marginal på 8,8 procent (9,3).

Vinsten per aktien landade därmed på 3,07 kronor för helåret 2013 (2,73), vilket ger ett rullande p/e-tal på 15,8 givet dagskurs 48,4 kronor. Det är högt för att vara Doro och det indikerar också att vinstförväntningarna inför 2014 är fortsatt höga.

För helåret 2014 lämnas inga prognoserav ledningen, men vd Jérôme Arnaud flaggade för att tillväxten under första kvartalet blir svår att matcha med tillväxten under samma period 2013, som var ett exceptionellt starkt kvartal. Vidare fortsätter produktlanseringar och övergången från traditionella till smarta telefoner i produktutbudet att tynga resultatet på kort sikt, men framöver väntas detta bidra till högre marginaler när skalfördelarna stiger i takt med att volymerna ökar inom smarta telefoner.

Det är ganska svårt att mäta Doros prestationer på kvartalsbasis med tanke på att resultatet varierar mycket beroende på slagigheten i orderingången som är relaterad till produktlanseringar. Vi kan dock konstatera att helåret 2013 också blev ett starkt år för koncernen som lyckades växa med 20 procent organiskt under god lönsamhet.

Utdelningen höjdes även för femte året i rad till 1,5 kronor (1,25) vilket ger en helt okej direktavkastning på drygt 3 procent. Ser man på historiken de senaste fem åren kan vi konstatera att tillväxttakten legat på cirka 20 procent i genomsnitt per år, med en genomsnittlig rörelsemarginal på 7 procent. Målet är att nå 10 procents marginal, men toppåret var 2011 när 8,3 procent uppnåddes.

Man ska nog inte räkna med att Doro kan nå tvåsiffrigt den närmaste framtiden, men bolaget har en stark balansräkning med en nettokassa på nästan 80 Mkr att använda för fler strategiska förvärv och en fortsatt hög takt i produktlanseringarna.

Varumärket är mycket starkt och för varje kvartal som går skapas högre barriärer för andra mobiltelefonbolag att komma in på Doros segment. Samtidigt kan man argumentera för att Doro faktiskt börjar likna en uppköpskandidat för en större aktör som vill komma in på denna marknad.

De långsiktiga trenderna talar för att efterfrågan kommer att öka i många år framöver. På Doros största marknad, Norden, är till exempel marknadspenetrationen enbart cirka 10 procent, men Doros målsättning är att 25 procent av alla personer över 65 år ska köpa en seniormobil. Med en allt trubbigare ålderspyramid och hela världen som marknad känns potentialen därför hyggligt stor.

Ett annat tillväxtspår är att koppla olika hälsotjänster till telefonerna som exempelvis kan användas för övervakning av medicinering vid kroniska sjukdomar, bland annat när det gäller patienter som lider av diabetes. Doro har investerat mycket inom detta segment vilket kan ge understöd åt tillväxten. Genom att flytta högre upp i teknik- och värdekedjan via senioranpassade smarta telefoner och mjukvara för PC och surfplattor bör sannolikheten öka för att bolaget behåller ledarskapet inom sin nisch.

Värderingen då? BV räknar med att Doros totala tillväxttakt faller till 10-15 procent under 2014, men att lönsamheten kan förbättras markant under andra halvåret när mycket av de produktlanseringar som sker nu kommer att börja ge full effekt.

Orderingången steg med nästan 50 procent sett till helåret 2013, jämfört med föregående år, även om takten avtog markant under sista kvartalet. Vår bedömning är att Doro åter kan nå 7,2-7,3 procents marginal, vilket skulle ge en rörelsevinst på 94 Mkr.

Skuldjusterat värderas då bolaget till knappt 10 gånger rörelsevinsten givet börsvärdet på 1 miljard kronor. Med liknande utveckling nästa år faller ev/ebit ner mot 8 igen vilket är attraktivt. Och då har vi inte räknat med värdeskapande förvärv, vilket kan tänkas komma redan under 2014.

För den långsiktige finns det ingen större anledning att sälja aktierna efter bokslutet.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 9 den 24 februari. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DORO Köp 48,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -