Pressat VRG lockar fortfarande

Aktieanalys VRG har på ett år ökat antalet butiker med en tredjedel. Det tär på lönsamheten och kursen har pressats på sistone. Vi tycker dock fortfarande att aktien ser intressant ut.

Beskedet i bokslutsrapporten för en månad sedan att butikskedjan Venue Retail Group sänker utdelningen kraftigt och istället satsar på att få ned skuldsättning och expandera butiksnätet ytterligare mottogs inte väl på aktiemarknaden.

Sedan dess har bolaget dessutom rapporterat en svag försäljning för oktober månad vilket satt än mer press på aktiekursen som backat 22 procent på två månader.

VRG säljer skor, reseeffekter och accessoarer i 156 butiker i Norge, Sverige och Finland. Skoverksamheten består av kedjan Rizzo som säljer skor och accessoarer i ett högt pris- och kvalitetssegment. Vid utgången av bolagets fjärde kvartal (juni till och med augusti) fanns 17 Rizzo-butiker och kedjan svarade under hela förra räkenskapsåret för 29 procent av omsättningen i VRG.

Accessoarer står för resten och den verksamheten bestod vid utgången av fjärde kvartalet av 128 butiker som går under namnet Morris i Norge och Accent i Sverige. Efter utgången av kvartalet har VRG:s köp av kedjan Deco Bags slutförts vilket tillfört ytterligare 27 butiker i södra och västra Sverige. Merparten av dessa kommer att göras om till Accent-butiker.

Den svenska accessoarmarknaden är klart större än den norska men inom VRG har Norge hittills varit den större marknaden med 59 Morris-butiker mot 52 stycken Accent-butiker. I och med Deco-köpet kommer dock Accent att passera Morris.

Deco-köpet ingår inte i siffrorna för förra räkenskapsåret och i fjol svarade Sverige för 55 procent av intäkterna i koncernen, Norge för 44 procent och Finland för 1 procent. Sett till rörelseresultatet svarade Sverige för 40 procent, Norge för 59 procent och Finland för resterande 1 procent.

Venue Retail Group, som tidigare hette Wedins, har en minst sagt stökig börshistoria och bolaget befann sig i kris när nuvarande vd Susanne Börjesson tog över rodret 2009. Hon har dock lyckats vända verksamheten genom att till en början spara och rensa i butiksbeståndet och se över sortimentet och hur det presenterades i butikerna. Sedan något år tillbaka är upprensningen klar och bolaget satsar nu åter på tillväxt.

Bolaget öppnade 12 nya butiker under förra räkenskapsåret, varav sju under sista kvartalet. Till det kommer sedan Deco Bags butiker och om alla blir kvar i koncernen har VRG växt butiksbeståndet med en tredjedel på ett år.

Så många nya butiker tynger dock marginalerna eftersom det brukar ta något år för en ny butik att nå upp i full lönsamhet. Rörelseresultatet backade för räkenskapsåret 2012/2013 med 33 procent. Omsättningstillväxten uppgick till 2,5 procent. Den svaga norska kronkursen drar ned omsättningen jämfört med i fjol och exklusive den effekten hade tillväxten legat på 3,6 procent. I jämförbara butiker ökade omsättningen med 2 procent.

I samband med bokslutsrapporten presenterade VRG nya finansiella mål och bolaget sänker målsättningen för rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar, ebitda. Tidigare var målet 10 procent men nu siktar bolaget mot 8 procent. Många nya butiker och andra tillväxtsatsningar kommer att tynga lönsamheten en tid framåt. För det nyss avslutade räkenskapsåret blev ebitda-marginalen 5,5 procent.

VRG ställer även om siktet vad gäller omsättningsmålet. Förvärvet av Deco Bags kommer sannolikt att innebära att den tidigare målsättningen om att nå en miljard kronor i omsättning kommer att uppnås i år och det nya målet är nu 1,2 miljarder kronor för räkenskapsåret 2015/2016.

Målsättningen innebär en årlig tillväxt på 12,5 procent de kommande tre åren och även med tillskottet från Deco Bags är det en tuff målsättning som kräver fortsatt högt tempo i nyöppningarna. Susanne Börjesson skriver i sitt vd-ord i rapporten att VRG under innevarande räkenskapsår kommer att fortsätta satsa offensivt. De nyförvärvade Deco Bags-butikerna ska integreras snabbt och därefter ser hon potential för ytterligare butiker framför allt i Stockholmsområdet.

Uppgraderingen av de befintliga butikerna ska fortsätta i år och VRG snickrar också på en e-handelslösning som väntas lanseras till våren.

Alla dessa framtidssatsningar, och en relativt hög skuldsättning efter förvärvet av Deco Bags för 54 Mkr, ligger till grund för bolagets beslut att i år sänka utdelningen till 25 öre per aktie från 1,50 kronor i fjol. Det motsvarar bara knappt 9 procent av årets resultat men långsiktigt har VRG fortfarande som policy att dela ut cirka 50 procent.

Vi räknar med att VRG under innevarande räkenskapsår omsätter runt 1 miljard kronor. Med en försiktig prognos för rörelsemarginalen på cirka 4 procent (det nyligen avslutade verksamhetsåret blev den 3,5 procent) landar vinsten per aktie på cirka 4,30 kronor vilket med dagens kurs ger ett p/e-tal på 8,4.

Justerar vi för nettoskulden på 64 Mkr värderas rörelsen till 8,9 gånger årets väntade rörelseresultat. Skulle VRG återgå till att dela ut hälften av resultatet blir direktavkastningen hela 6,0 procent.

VRG är inne i en period av offensiva satsningar och i det korta perspektivet är det inget som direkt glädjer aktiemarknaden. Förutsatt att bolaget inte låter kostnaderna skena så ser dock värderingen på dagens nivå klart intressant ut, speciellt med tanke på hur värderingarna ser ut i övrigt på börsen.

Det är en stor klump med nya butiker som kommer in i bolaget och riktigt vilken effekten blir och hur lång tid det kommer att ta att få ordning på är svårt att sia om. På dagens kursnivå får man dock kompenstion för den risken vilket inte alltid är fallet. På lite sikt väntas också detaljhandeln kvickna till vilket bara kan förbättra utsikterna för VRG.

Vi ser fortfarande VRG som ett köpvärt alternativ bland de lite mindre detaljhandelsbolagen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 35,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -