Nytt Europahopp för SKF

Aktieanalys Förhoppningar om en ljusning i Europa eldade på SKF:s aktie i somras. Vändningen har hittills lyst med sin frånvaro men nu ser bolaget äntligen ljuset i tunneln.

Kullagertillverkaren SKF räknar nu äntligen med att efterfrågan kommer att öka något det närmaste kvartalet. En vändning har legat i korten en längre tid nu och den väntades komma redan under andra halvåret i fjol. Efterfrågan för de stora exportbolagen planade visserligen ut under hösten men någon förbättring syntes inte.

Stora vinstlyft ligger i prognoserna för 2014 för flertalet cykliska bolag och det är dessa som har styrt värderingen av aktierna. I takt med att återhämtningen försenas måste prognoserna för 2014 revideras ned vilket allt annat lika lyfter p/e-talen. Det skapar en motvind för aktierna som bidragit till att hålla tillbaka verkstadssektorn på börsen de senaste månaderna.

Därför är det en lättnad att SKF nu säger sig räkna med en lite bättre efterfrågan i det första kvartalet 2014 jämfört med både närmast föregående kvartal och med samma kvartal 2013. Det är i Europa och Nordamerika som förbättringen sker medan Asien väntas vara oförändrat jämfört med läget i det nyss avslutade kvartalet. I Latinamerika väntas efterfrågan minska något.

SKF är Europatungt och regionen svarar trots ett antal svaga år fortfarande för 42 procent av omsättningen i koncernen. Nordamerika utgör 24 procent och Asien/Stillahavsområdet för lika mycket. Latinamerika utgör 7 procent.

Efterfrågan tycks faktiskt redan ha vänt för SKF i det fjärde kvartalet. Den organiska tillväxten i Europa landade på 3 procent i kvartalet och totalt för koncernen uppgick den till 6,9 procent. I Europa har efterfrågan drivits på av lastbilsindustrin som gått på högvarv inför nya utsläppsregler som trädde i kraft vid årsskiftet.

Bäst underliggande tillväxt noterades i Asien, där speciellt Kina utvecklades mycket starkt för SKF, och Latinamerika medan Nordamerika ökade 4 procent. SKF:s volymer ökade för andra kvartalet i rad och ökningen accellererade till 7,9 procent jämfört med 2,2 procent i det tredje kvartalet. Det är den bästa volymtillväxten sedan mitten av 2011.

Ökningen har till stor del drivits av fordonsindustrin medan eftermarknadsaffären utvecklats sämre. Det är dessvärre negativt för lönsamheten inom SKF eftersom marginalerna är bättre på service och reservdelar än på produkter till fordonsindustrin.

SKF varnade redan före jul för att resultatet i det fjärde kvartalet skulle hamna lägre än väntat.  Den huvusakliga orsaken till det var att bolaget tvingas sätta av 3 miljarder kronor för befarade EU-böter för kartellbildning.

Bolaget passade dock även på att flagga för sämre lönsamhet i kvartalet just på grund av mixeffekter i försäljningen. SKF har även jobbat ned lagren under kvartalet vilket ytterligare påverkar marginalerna negativt.

Resultatet i det fjärde kvartalet blev sämre än väntat på -1 760 Mkr före skatt vilket kan jämföras med snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten som var -1 602 Mkr. Försäljningen i kvartalet var däremot något högre än väntat och rörelsemarginalen var följaktligen lite sämre än väntat.

Den totala omsättningen i det fjärde kvartalet ökade med 9,6 procent jämfört med samma period för ett år sedan. Ökningen drevs förutom av volymtillväxt även av förvärvet av amerikanska Kaydon som slutfördes under kvartalet. Kaydon är en ledande tillverkare av lager och produkter för hastighetskontroll och bolaget köptes för 8,1 miljarder kronor. Förvärv bidrog med 4,8 procents tillväxt i kvartalet.

SKF har i ett drygt år nu arbetat med ett besparingsprogram som syftar till att sänka kostnaderna med 3 miljarder kronor till utgången av 2015. Vd Tom Johnstone konstaterade i samband med tisdagens rapport att bolaget är 25-30 procent in i programmet och att effekten börjar synas på lönsamheten.

Utsikterna för det innevarande kvartalet är som sagt hyggliga enligt SKF. Av slutkunderna är det främst personbilsindustrin som väntas hålla ångan väl uppe liksom delar av industrikunderna. Det område som väntas visa den tydligaste försvagningen är lastbilsindustrin där SKF har stor Europaexponering och som efter årsskiftet väntas tappa rejält efter alla förköp.

Analytikernas snittprognos för helåret 2014 är enligt SME Direkt en omsättningsökning på 9,1 procent drivet delvis av förvärvet av Kaydon vars omsättning 2012 var knappt 5 procent av SKF:s. Borträknat engångsposter på drygt en halv miljard kronor väntas rörelsemarginalen öka från 11,9 procent 2013 till 13,3 procent. Vinsten per aktie ökar då underliggande med drygt 50 procent till 12,42 kronor.

För 2015 spås 5,2 procents tillväxt och en rörelsemarginal som underliggande ökar till 14,5 procent. Målsättningen för SKF är att nå 15 procent. Vinsten per aktie stiger borträknat engångskostnader till 14,60 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 14,3 respektive 12,2. Justerat för nettoskulden på 24,1 miljarder kronor värderas SKF till 11,4 gånger årets underliggande rörelseresultat. SKF föreslår en utdelning på 5,50 kronor för 2013 och prognosen för 2014 är 5,95 kronor. Direktavkastningen uppgår då till 3,1 respektive 3,3 procent.

Med en stark volymtillväxt i det fjärde kvartalet, en höjd prognos om väntat förbättrad efterfrågan och dessutom en nyligen genomförd prishöjning om 3 procent är utsikterna för höjda prognoser för SKF de närmaste dagarna hyggliga. Det vore ett viktigt trendbrott eftersom prognoserna varit på nedåtgående en längre tid. Värderingen är i dagsläget också historiskt sett hög så höjda prognoser är välkommet även ur det perspektivet.

Förhoppningar om en bättre efterfrågan i Europa eldade på SKF:s och andra Europaexponerade aktiers kurser redan i somras. Vändningen har dock lyst med sin frånvaro och SKF:s aktie har glidit utför under hösten och vintern. Om Europatrenden bekräftas under 2014 lär dock SKF med sin stora exponering mot regionen gynnas och då har även aktien mer att ge.

Vi höjer rekommendationen till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SKF B Köp 178,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -