Placeras elva köpvärda aktier

Köptips Svårköpt läge men kortsiktiga möjligheter om handelskriget blåses av. Inför sommaren skalar vi ytterligare av på risken. Uppdelningen av Autoliv är i hamn och en ny aktie syns snart i vår lista.

Med högljudda tweets om handelstullar stör Trump börserna utanför USA. Och oron för ett fullskaligt handelskrig lär bli mer långvarig. Samtidigt vet vi att en del i Trumps taktik är att skrika högst för att sedan nå en överenskommelse. Allt inom den ädla konsten att förhandla.

Hittills har det varit mer snack än riktig verkstad. Om handelstullarna blir mildare än vad som propagerat kan det öppna för ett intressant läge på aktiemarknaden. Det gäller i alla fall för mer aktiva investerare som vågar ta kortsiktiga positioner.

Men sällan är det mest uppenbara problemet det som förstör. Att marknadens blickfång är riktat mot en gapig president säger något om hur lite marknaden bryr sig om de större problemen.

En ny eurokris är högst aktuell när professionella investerare får utrycka sina främsta huvudbry, enligt Bank of Americas senast undersökning.

Att centralbanken i USA fortsätter höja räntan innebär för eller senare att börsens attraktivitet minskar, när räntor blir ett alternativ till aktier.

Den utdragna uppgången i USA är sedan länge centrerad till ett fåtal tunga teknikaktier (FAANG). På Stockholmsbörsen är det liten skillnad. En handfull storbolag står för halva uppgången (Ericsson, Elekta, Sobi, Lundin Petroleum, Hexagon).

Att allt färre aktier stiger till nya rekordnivåer kan vara en signal om att vi befinner oss i slutfasen på uppgången för den här gången. Och återigen vill jag lyfta fram diagrammet över en tillgångsbubblas typiska anatomi – jämför den med utvecklingen på Nasdaq.

Stockholmsbörsen tillika Frankfurtbörsen har handlats i sidled sedan förra hösten, medan USA-börserna stigit högre. Divergensen är ett orosmoment. I de tidigare uppgångsfaserna bör börserna stiga mer unisont.

Ett nytt illavarslande omen är att det bredare USA-index S&P 500 halkat efter ledaren Nasdaq. Det kan vara en tidig indikation på att en negativ korrektion väntar även i USA.

Rör sig börserna i Europa i sidled då för att vi redan sett konjunkturtoppen denna gång? Jag är av uppfattningen att börsen springer långt före ekonomin.

Det finns en alternativ tolkning. Många av bolagen på Stockholmbörsen gör fina vinster och värderingarna har kommit ned under sommaren. Det sker när aktier faller trots goda resultat och höga förväntningar på framtiden.

Toppvinster, säger de som är kritiska. Kanske. Men om konjunkturen håller bara ytterligare något halvår så finns mer att hämta. Då är en revansch möjlig på Europas börser. Stockholmsbörsen kan då leta sig upp till tidigare rekordnivåer, medan USA:s tekniktunga index stiger ytterligare mot nya rekord.

Det finns också en tredje dimension. Det sker en omvälvande omställning och digitalisering i samhället och på svenska Storbolagslistan ligger inte alla i framkant.

I Sverige förväntas byggkonjunkturen tappa fart när bostadsbyggandet går in i ett betydligt lugnare tempo. Tappet det innebär för ekonomin skulle tas igen av exporterande verkstadsbolag som gynnas av den svaga kronan.

Men som det ser ut idag ratas även exportbolag med goda resultat och urstarka orderböcker på börsen. Volvo är ett sådant exempel. Möjligen på grund bolagsspecifika problem och återkommande flaskhalsar i produktionen.

Den haltande svenska aktiemarknaden har slagit mot investmentbolagen. Som grupp har investmentbolagen inte alls varit någon god placering i år. Det senaste sex månaderna är utvecklingen bara marginellt bättre än OMXS30-index med surdegar som storbankerna och klädkedjan H&M som stora komponenter.

Det räcker dock med att lyfta blicken något. På tre år sikt har investmentbolagen tillsammans givit 50 procents avkastning - medan OMXS30 backat med 4,3 procent, enligt Ibindex.se.

I populära Investor har substansrabatten vuxit till närmare 30 procent. Det är anmärkningsvärt högt. Aktien är en grundsten bland våra bas-val och månadssparandet bör inte avslutas på grund av den surare utvecklingen. Men räkna heller inte med några snabba pengar på instoppat kapital.

Ovanstående är dock även den gängse uppfattningen. Ett annat sätt att se på Investor är som en färdig aktieportfölj. Den noterade delen rymmer 67 procent av substansvärdet.

ABB, Astrazeneca, Atlas Copco, Electrolux, Epiroc, Ericsson, Husqvarna, SAAB, SEB och SOBI. Är bolagen var och en inte en attraktiva investering då är inte helheten det heller. Men vi står fast vid att rabatten gör Investor attraktiv i jämförelse med en bra Sverigefond.

Säsongsmönstret säger att svenska aktier är en vintersport. Men juli har historiskt varit sommarsäsongens bästa månad. Tyvärr är den här typen av statistisk bevisning inte särskilt stark, även om den stämt ganska bra hittills i år.

I snitt har juli-börsen stigit med 1,3 procent. I 50 procent av fallen har vi sett en uppgång sen år 2000. Augusti och september är dock oftast sämre med negativ snittavkastning de senaste 17 åren. Hetare blir börsen först i oktober.

Handelsvolymerna krymper under sommaren och svängningarna kan bli stora. I tider av osäkerhet är det rimligaste rådet att minska risken. Det har vår makrostrateg Pekka Kääntä tagit fasta på. Han sänker ytterligare aktievikten, från 45 procent till 40 procent. Nästa gång vi går igenom förutsättningarna på börsen blir inför september.

De stigande trenderna har blivit färre och färre på Stockholmsbörsen. Och mandatet för Placeras lista över köpvärda aktier sträcker sig inte utanför svenska gränsen. Helst ska bolagen också vara av hygglig storlek. Därför är urvalet nu begränsat – om inte bottenfiske tillämpas i pressade klenoder.

Ett sådant exempel var inhoppet i NCC inför juni. Tyvärr är bottenfisket en taktik som generellt inte tilltalar mig då risken att hamna snett är större med fallande knivar än aktier i medvind.

Rapportperioden drar igång i mitten på juli och blir som mest intensiv mot slutet av industrisemestern. Hur kvartalsresultaten tolkas blir mer intressant än de reda sifforna.

Placeras lista över köpvärda aktier har klarat sig bra på en skakig junibörs. Utvecklingen har varit sur i NCC och Volvo. Aktierna har fallit med 10 procent respektive 8 procent under månaden. Bäst var MTG som återhämtat sig starkt efter att varit svagare i maj.

Inför sommaren gör vi en förändring på listan för att minska risken. NCC var ett bottenfiske som inleddes bara för en månad sedan. Signalerna från byggsektorn är fortsatt svaga och efter att aktien fallit till ett nytt femårslägsta drar vi tidigt i handbromsen. Risken är för stor att det blir sämre innan det blir bättre, trots att värderingen redan kommit ned.

Den uppenbara risken är nu att detta blir en dubbelmiss. Men i situationer när det inte gått som tänkt är det ibland bättre fly tidigt än illa fäkta. Möjligheten att gå in i aktien igen finns alltid.

Här är Placeras köpvärda aktier:

Spets-val

Hexagon – Tillväxtresan fortsätter

Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensor för utvärdering och förbättring av industrin.

Den andra juli ersätter Hexagon sorgebarnet Fingerprint i OMXS30-index, vilket lär innebära ett vist köptryck när investerarna som skuggar index behöver vikta in sig.

Hexagon har en hög värdering men givet historiken är det välförtjänt. På analytikernas estimat för 2019 handlas aktien till p/e 21,9. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling.

Oriflame – Nedslagen efter svaga Rysslandsbesked

Anledningen till att vi sitter med en stor förlust i Oriflame är valet att gå in i aktien inför en närstående rapport. Det var slarvigt. Att inte agera innan stora informationsläpp är en handelsregel som bör följas.

Motgångarna i senaste kvartalet är isolerade till CIS-regionen. Här minskade omsättningen med 15 procent, men i lokala valutor var tappet bara 5 procent. På det hela taget missade Oriflame vinstestimatet med 8 procent och försäljningen var 1,6 under analytikernas konsensus i kvartalet.

Swedbank Robur flaggade upp som ägare av mer än 5 procent av aktierna i bolaget, och fondbolaget har fått blodad tand efter den snabba kursnedgången. Även kollegorna i Börsveckan upprepar köp på aktien.

Alla är dock inte överens. Nordea har den 29 juni sänkt sin rekommendation till sälj. Tuffare regleringar för direktförsäljning kommer troligtvis hämma Oriflames tillväxt- bland annat i Vietnam, så heter det i analysen.

Volvo – Stark orderingång och konjunkturexponering

Maskin- och fordonsbolaget Volvo inledde 2018 med en välfylld orderbok. På det stora hela var det ett starkt första kvartal som bolaget presenterade den 24 april. Prognosen har höjts till 300 000 sålda lastbilar på helåret, vilket är 23 procent bättre än i fjol.

Men på en springande punkt underlevererade bolaget i senaste kvartalet. Lönsamheten pressades och delvis beskyller Volvo på flaskhalsar hos underleverantörerna. Rörelsemarginalen i kvartalet var 9,3 procent och väntat var 9,5 procent.

Analytikerna tror att marginalen på helåret ska landa på 9,7 procent, enligt SME Direkt. På rådande estimat värderas Volvo till P/e 12 på årets prognos och p/e 11 på 2019.

Av någon anledning har Volvo dock inte lyft. Trots att bolaget gör bra ifrån sig och efterfrågan varit mycket god. Tendenserna känns igen i flera verkstadsbolag som rört sig i sidled. Uppsvinget för europakonjunkturen, blev det inte mer än så här?

Kanske är det något vi missar. Har analytikerna missat samma sak? På deras prognoser är Volvo-aktien billig. Antigen ska priset upp eller estimaten ned.

Autoliv – Sämre än väntat i första kvartalet men avknoppning avklarad

Säkerhetsbolaget Autoliv har stigit högre på börsen under våren. Både på förväntningar om en ny tillväxtfas, och flera nya bilmodeller som inkluderar bolagets produkter. Men också på uppdelningen av bolaget som ägde rum på måndagen.

Veoneer blir namnet på den aktiva säkerhetsdelen som internt kallats för Electronics.

Ex-datumet var den 29 juni och i inledande handeln föll Autoliv-aktien cirka 26 procent. Det motsvarar ett värdetapp på drygt 322 kronor per Autoliv-aktie. Det är det indikativa värdet på en andel i Veoneer eftersom uppdelningen skede till villkoret 1:1.

Den återstående del av Autoliv, passiv säkerhet, förväntas växa med 10 procent organiskt under året. Veoneer motsvarade 20 procent av omsättningen men bara 5 procent av resultaten. Sen tidigare vet vi att man vunnit ett kontrakt med en ledande biltillverkare för utvecklingen av nya kamerasystem.

MTG – Spännande satsningar på E-sport och uppdelning sannolik

MTG ska sannolikt delas i två. Nordic Entertainment, vilket är den traditionella TV-verksamheten delas ut till ägarna. Kvarvarande delen rymmer e-sport och digitalt videoinnehåll. Beslutet förväntas tas vid en extrastämma under andra halvan av 2018. Det är det främsta motivet att äga aktien enligt oss.

Delarna kommer sannolikt värderas högre än helheten. På en uppumpad börs kan E-sportdelen sannolikt handlas med en väl tilltagen vinstmultipel. Högre än marknadens värdering av totalen. I skrivande stund värderas hela MTG till p/e 21.

Nibe – Ett kvalitetsbolag som levererar värmepumpar

Värmeproduktbolaget Nibe är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 och mycket sannolikt kommer bolaget slå detta i förtid. När det skett blir nästa mål 40 miljarder kronor i omsättning, enligt storägaren och vd Gerteric Lindquist.

På börsen har Nibe-aktien gjort en rejäl come back. I skrivande stund handlas bolaget nära tidigare rekordhögstanivåer.

Nibe är ett av de äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier och ett bolag vi känner varmt för. Bolagsledningen är tungt investerade i verksamheten och driver bolaget med tydligt fokus på kostnadseffektivt, vilket maximerar aktieägarvärdet. På årets prognos handlas kvalitetsbolaget till p/e 18, enligt SME Direkt.

Placera är långsiktigt positiva till bolaget och tillfälliga kurssvängningar är en del av spelet.

Bufab – Ägarfamiljen ökar, aktien nära All time High

Familjen Liljedahl fortsätter att köpa in sig i fästelementstillverkaren Bufab. Aktien hör till listan över de bolag där insiders ökat sina innehav mest under det senaste halvåret. Sju affärer har gjort till ett värde av närmare 160 Mkr. Verksamheten ångar på. Första kvartalet var starkt och aktien har tidigare stigit till en ny rekordhögstanivå. Nu är den svalare men långsiktigt är trenden positiv.

Bas-val

Lifco – Miss i första kvartalet, men vi tror på bolaget långsiktigt

Insiders har ökat sitt ägande i konglomeratet Lifco och bolaget har gjort flera förvärv på sistone.

I Lifco har finansmannen Carl Bennet samlar en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter.

Investor – Bra grundsten i en svensk aktieportfölj.

Investors noterade portfölj rymmer tio kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en nära 30-procentig substansrabatt.

Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägare kan välja att återinvestera eller köpa annat för.

I senaste kvartalet genomfördes ett intressant förvärv. Piab som tillverkar automationslösningar köptes av EQT för 7 miljarder kronor och bakas in i dotterbolaget Patricia Industrier. Piab omsatte i fjol 1,2 miljarder kronor och generade en ebitda-marginal på strax under 30 procent.

Kinnevik – En het blandning av digitala tillväxtsatsningar

Investmentbolaget vill dela ut hela sitt innehav i MTG till aktieägarna. Det gör man för att möjliggöra en sammanslagning av Tele2 och Comhem. Värdemässigt är det viktigare än ägandet i MTG.

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Dessa är modehuset Zalando och telekombolagen Millicom samt Tele2. Den senare har gjort bra ifrån sig på senare tid.

Delägda dotterbolaget Global Fashion Group ökade omsättningen proforma med 20 procent i senaste kvartalet. Förra året var tillväxten motsvarande 19 procent i samma kvartal.

Substansrabatten är cirka 10 procent.

Juliutgåvan av Placeras Strategidokument

Ta det försiktigt i sommar

Tio köpvärda fonder

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bufab Köp 111,20 -
NIBE Industrier B Köp 93,18 -
Hexagon B Köp 497,90 -
Modern Times Group B Köp 370,00 -
Köp 281,60 -
Volvo B Köp 139,75 -
Autoliv SDB Köp 894,60 -
Köp 385,20 -
Kinnevik B Köp 303,60 -
Lifco B Köp 312,50 -
Investor B Köp 358,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -