MTG: Köp aktien innan styckning

Aktieanalys Mediekoncernen MTG har haft en hektisk start på året. Nu väntar ytterligare ett halvår med hög spänning för aktieägarna. På gårdagens rapport steg aktiekursen närmare 7 procent.

Den första februari föreslogs en sammanslagning av MTG Nordics och danska TDC Group i syftet att skapa en europeisk media- och kommunikationsleverantör.

Men en dryg månad senare återkallade TDC:s styrelse sin rekommendation att ingå affären. Det skedde efter att en tredje part lämnat ett bud på hela bolaget. Avtalet om samgående ligger dock fortfarande på bordet.

I slutet på mars tog historien ytterligare en ny vändning. MTG:s styrelse föreslog istället en uppdelning av bolaget, och en utdelning av Nordic Entertainment till aktieägarna. Beslut i frågan ska fattas under andra delen av 2018. Men det är villkorat att TDC-affären inte fullföljs.

Om uppdelningen blir verklighet får befintliga aktieägare delägarskap även i ett nytt bolag som noteras på Stockholmbörsen. Det man vill är att separera e-sportdelen från resten.

Nordic Entertainment Group ska rymma MTG:s tv- och radiosatsningar, Viaplay, produktionsbolagen i MTG Studios, Viafree samt linjära Viasat.

Även om MTGx är den hetaste delen av mediekoncernen så har Nordic Entertainment kvaliteter. MTG:s svar på Netflix, Viaplay ryms här, vilket är en snabbväxare och främsta drivkraften för intäktstillväxten i affärsområdet. Applikationen kan vara lösningen som ger linjära tv-program nytt liv i en modern tidsålder.

Trots svåra jämförelsetal från förra året, med vinter-OS i andra kanaler, ökade Nordic Entertainment som helhet vinsten och omsättningen i första kvartalet. En viktig komponent är prishöjningar i de reklamavtal som MTG skriver på årsbasis, vilket väger upp en sämre efterfrågan på satellit-tv.

Inom MTGx ryms digital underhållning, världens främsta e-sportliga ESL, Dreamhack och två utvecklare av online-spel. Försäljningen ökade med 27 procent organiskt och 226 procent i redovisade tal. På rörelsenivå närmar sig affärsområdet vinst.

Under årets första kvartal har MTG:s ledning också hunnit sälja internationella tv-streamningtjänsten Trace och bulgariska ungdomskanalen Nova Group. MTG:s andelar i de sålda bolagen kommer inbringa dryga 2 miljarder kronor. Affärerna väntas gå i lås under andra kvartalet och sätter punkt för affärsområdet International Entertainment.

Det vi måste anta för att MTG ska locka är att uppdelningen blir av. Då får befintliga ägare del i ett mer traditionellt mediabolag och en hett e-sportsatsning där förväntningarna är högt ställda.

Att MTGx nu är redo att stå på egna ben innebär att framtida satsningar inte behöver finansieras av linjära tv-intäkter. Affärsområdet har vuxit från 450 Mkr i omsättning år 2015 till att förväntas dra in 4,6 miljarder under 2018. På rörelsenivå tror analytikerna en vinst på 250 mkr är möjligt redan år, enligt Factset.

Som fristående bolag kommer utväxlingen av en ökad lönsamhet inom e-sporten sannolikt vara betydligt högre än som en del i den nuvarande helheten. Därför räknar vi med en hög vinstmultipel på MTGx vart det lider.

Sannolikt kommer nya Nordic Entertainment Group att dela ut en rimlig kupong till sina ägare. Men affärsområdets intäkter väntas öka i en modest takt. I år tror analytikerna på en omsättningstillväxt kring 4 procent och år 2020 har tillväxten helt stannat av i deras konsensusprognos.

I steady state omsätter Nordic Entertainment årligen omkring 12,8 miljarder kronor och gör ett rörelseresultat kring 1,6 miljarder kronor, motsvarande en marginal på 13 procent.

När vi brutit ut delarna så har koncerngemensamma kostnader och affärsområdena International Entertainment och Studios exkluderats.

Som MTG står och går i dag förväntas en omsättningsökning på 12 procent under 2018 och en rörelsemarginal strax under 9 procent. Verksamheten värderas till 14 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) och ger en direktavkastning på 3,7 procent. P/e-talet på årets prognos är 20.

Men det inte den nuvarande värderingen som gör MTG spännande. Uppdelningar har en tendens att bli hett villebråd på börsen innan de klyvs. Och vi tror att delarna blir värda än helheten.

Bortom en möjlig uppdelning är det främst MTGx som lockar. Även om risken inom affärsområdet förstås också högre. Men satsningen på e-sport är i Norden unik i sitt slag.

MTG finns med på Placeras lista över köpvärda aktier sedan december i fjol. Börsresan har varit skakig. Och givet förutsättningarna är det trots vårt intresse inte självklart att belöna MTG med ytterligare en köprekommendation. Men vi väljer att heller fria än fälla i hopp om att uppdelningen faktiskt blir av.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Modern Times Group B Köp 349,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -