Tungviktarna köptes på sommarrea

Aktier Det har varit en ovanligt turbulent försommar på börsen. Många sparare har velat sälja innan grekfrossan slog till på allvar – samtidigt som det gått att fynda på sommarrean.

Den utdragna och tilltagande Greklandsoron har gjort svenska sparare vilsna. Positiva nyheter som väcker hopp om lösning blandas med pessimistiska uttalanden från förhandlingarna, ibland flera gånger under samma dag.

Och det osäkra läget har fått många att röra på sig. I Avanza nådde den privata aktiehandeln den högsta nivån under juni på tio år – med nära 80 000 affärer per dag – och även hos Nordnet ökade handeln kraftigt jämfört med förra året.

Inledningen av sommaren
har historiskt varit en lugn period på börsen, där sparare köper på sig aktier före midsommar (och säljer i början av augusti). Men i år skedde i stället stora försäljningar under juni, framförallt av storbolagens aktier.

Det har samtidigt lett till att en del köpare kunnat plocka upp tunga indexbolag till röda prislappar. Telia Sonera, SSAB och Ericsson är några av aktierna som handlats på sommarrea under juni och därmed klättrat på topplistorna.

Allra mest nettoköpt under månaden som gick var Elekta, som haft en tuff period under våren och försommaren efter en vinstvarning i maj. Aktien har tappat 32 procent sedan rapporten, vilket många sparare har sett som ett läge att fynda.

Samtidigt verkar många sparare har konstaterat att den enorma kursresan i Fingerprint Cards – upp 400 procent från årsskiftet – är på väg att ta slut och att aktien är fullvärderad, och har börjat sälja av innehaven i stor skala för att slutligen kamma in vinsten.

 

Mest köpta aktier, Avanza Mest sålda aktier, Avanza
Elekta SEB
Telia Sonera Tele 2
SSAB B Swedbank
Anoto Fingerprint Cards
Castellum Lundin Petroleum
Klövern Pref Getinge
Tobii ABB
SSAB A Aerocrine
Ericsson H&M
Precise Biometrics Kinnevik
   
Mest köpta aktier, Nordnet Mest sålda aktier, Nordnet
Elekta Lundin Petroleum
Autoliv SEB
Telia Sonera Tele 2
SSAB B Swedbank
Klövern Mycronic
Investor Fingerprint Cards
Ericsson Atlas Copco
Tobii Apple
Ica Kungsleden
Biovitrium Industrivärden
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -