På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spararnas favoritaktier i oktober

Aktier Handelsaktiviteten i oktober är hög och privatspararna nettoköper aktier för åttonde månaden i rad, det visar statistik från Avanza.

En viss försiktighet märks emellertid efter de senaste veckornas börsoro och köpen är något mindre än föregående månader.

”I det korta perspektivet är nu marknadens fokus på smittspridningen samt presidentvalet i USA, vilket kan få volatiliteten att öka ytterligare”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Johanna Kull

Månadens köplista utmärks av konjunkturokänsliga aktier och toppas av läkemedelsjätten Astra Zeneca. Spararna sätter stort hopp till läkemedeljättens vaccinstudie och antalet aktieägare har ökat med nära 150 procent sedan årsskiftet. Kurslyftet har uteblivit, men potentialen för vaccinstudien kvarstår alltjämt.

Köper

Säljer

Astra Zeneca

Sinch

Sobi

Swedbank

Handelsbanken

H&M

Evolution Gaming

Ericsson B

Telia

Intrum

SAAB B

ABB

Embracer

Fortnox

Tele2 B

Stillfront

Essity B

Lundin Mining

Boliden

Castellum

 

”Astra Zenecas patentportfölj är bred och bolaget bedöms ha goda tillväxtförutsättningar inom de fyra terapiområden som de fokuserar på. Spararna får alltså en aktie med både tydligt defensiva kvaliteter och en spännande pipeline framåt”, säger Johanna Kull.

Även läkemedelsbolaget Sobi lockar. Ett läkemedelsbolag vars aktie rör sig på ett helt annat sätt än sektorkollegan AstraZenecas. Spararna storköpte Sobi vid kursraset på 18 procent som följde på nyheten om att bolaget stött på bakslag i en viktig fas 3-studie.

”Sobis aktie har inte några typiska defensiva kvaliteter, utan är relativt sentimentstyrd och privatspararna brukar vara förhållandevis aktiva med att gå in och ur aktien”, säger Johanna Kull.

Månadens säljlista utmärks av vinsthemtagningar i årets kursvinnare samt av aktier som lämnat rapporter över förväntan. Mest sålda aktie är kursraketen Sinch, vars aktiekurs har stigit 180 procent sedan årsskiftet och ett typexempel på bolag som är vinnare på den starka digitaliseringstrenden.

”Visst är värderingen hög, men det är även tillväxtutsikterna. Spararna verkar emellertid inte helt trygga med att bolaget kommer växa in i kostymen. De säljer av aktien på relativt bred front och antalet aktieägare minskar med 10 procent på en månad”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -