Aktierna med köpsignaler

Teknisk Analys Stockholmsbörsen är svagt negativ enligt Investtechs tekniska analys. Men en storbank finns bland aktierna med köpsignaler.

Stockholmsbörsen har brutit en stigande trendkanal vilket i första skedet ger en indikation om kommande sidledes utveckling. Det finns nya motstånd mellan cirka 570-580 punkter vilket kan begränsa uppsidan och närheten till dessa kan leda till reaktioner ned.

Stödet av en botten från den 29 augusti i fjol har stärkts i och med att kursen vid två tillfällen under de senaste två veckorna vänt uppåt från denna nivå. Detta indikerar att frestelsen att köpa aktier på relativt billiga nivåer har överstigit rädslan för ytterligare kursfall.

Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex indikerar båda att det är en övervikt av pessimistiskt inställda investerare på börsen just nu.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt uppgång. Speciellt är köpandelen hög på kort sikt – 86 procent den senaste veckan.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt negativt på medellång sikt.

 

Bredband2 i Skandinavien inledde en konsolideringsfas efter att kursen bröt upp från en stigande trendkanal. Konsolideringsfasen är nu bruten vilket utlöst en köpsignal från en rektangelformation. Enligt teknisk analysteori indikerar detta att optimismen ökar och att aktien återigen inleder en stigande trend. Investtechs forskning ger stöd åt teorin då dessa aktier meravkastat 1,7 procentenheter på tre månaders sikt jämfört med börssnittet.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Banksektorn har varit svag sedan årsskiftet 16/17. På kort sikt ges emellertid indikationer om tilltagande optimism.

Swedbank A har brutit upp från en närmast horisontell trendkanal på kort sikt vilket ger en indikation om att optimismen tilltar. Det finns flera bottnar mellan cirka 195-200 kronor – här har många investerare ansett att aktien varit köpvärd och detta kan begränsa nedsidan vid reaktioner tillbaka.

På medellång sikt befinner sig aktien i den undre halvan av en närmast horisontell trendkanal. Nästa motstånd finns vid 2017 kronor och därmed indikeras uppsidan vara stor på kort sikt och dagens kurs kan vara en god ingångskurs.

Också insiderhandeln är positiv efter att två köp rapporterats i mitten av februari.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Opus Group ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att pessimismen tilltar då investerare stadigt gått ned i pris för att komma ur aktien. Kursen har dessutom utlöst en säljsignal från en rektangelformation innanför trendkanalen vilket stärker indikationen ovan.

Negativ volymbalans – normalt faller aktien på dagar med hög handelsvolym och stiger på dagar med låg handelsvolym – stärker trendbilden och säljsignalen samt ökar risken att kursen bryter stödet strax under 6 kronor vilket skulle vara ytterligare en negativ signal.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -