Säljsignal i storbolaget

Teknisk analys Börsen har brutit ned ur den stigande trenden och ett stort verkstadsbolag har löst ut en säljsignal.

OMX Stockholm PI

Index har brutit en stigande trend på medellång sikt vilket indikerar en kommande sidledes utveckling.

Index har brutit ett tidigare stöd vid 512 punkter vilket utlöst en säljsignal från en rektangelformation. Det finns dock fortsatt stöd vid 510 punkter från en tidigare botten. Motstånd finns vid cirka 522-524 punkter. En slutkurs som innebär brott genom någon av dessa nivåer kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 40 punkter vilket indikerar en övervikt av pessimister bland kortsiktiga investerare. Det långsiktiga ligger på 63 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 71 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 65 procent.

Sedan år 1987 har Stockholmsbörsen visat en genomsnittlig uppgång på drygt 11 procent från mitten av oktober till slutet av maj. Med avseende på årstid befinner vi oss därmed i en gynnsam period att köpa aktier. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt

Autoliv

Autoliv ligger strax över golvet i en närmast horisontell trend. Fortsatt nedgång kommer ge ett brott genom golvet av formationen vilket enligt Investtechs Trendbibel har gett en historisk underavkastning mot börsen på cirka fyra procentenheter tre månader efter brottet. Fortsatt nedgång är därmed indikerad.

Kursen har redan brutit golvet i en rektangelformation vilket signalerar fortsatt nedgång och att aktien är redo att inleda en fallande trend. En slutkurs under cirka 863 kronor kommer utlösa en säljsignal från en huvudskuldra-formation.

Brotten kom i samband med att bolaget redovisade en delårsrapport den 27 oktober. Många investerare blev negativt överraskade och aktien föll på hög volym vilket indikerar att osäkerheten ökar och att många investerare väljer att gå ned i pris för att komma ur aktien.

Negativ volymbalans försvagar aktien på kort sikt. Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

LifeAssays B

Aggressiva köpare har pressat upp kursen i LifeAssays B och aktien har brutit den fallande trenden på medellång sikt. Även det tidigare motståndet vid cirka 0,06 kronor har brutits vilket utlöst en köpsignal från en rektangelformation.

Vid reaktioner tillbaka finns stöd vid 0,06 kronor och det saknas motstånd på medellång sikt vilket indikerar att uppsidan är stor i förhållande till nedsidan och dagens kurs kan vara en god ingångskurs med avseende på risk reward.

Positiv volymbalans, vilket innebär hög omsättning under dagar med uppgång och låg omsättning under dagar med nedgång, stärker aktien på kort sikt. RSI är överköpt vilket visar att momentumet i aktien är starkt och att kursen mycket väl kan stiga vidare på kort sikt.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 25 november. Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Rektangelformationer

En aktie utvecklar en rektangel-formation när kursen går i sidled mellan stöd och motstånd. Om kursen bryter upp från rektangeln ges en köpsignal.

Aktien ska enligt teknisk analysteori stiga minst lika mycket som formationens höjd. Om kursen bryter ned ges en säljsignal och aktien ska falla lika mycket som formationens höjd.

Kursutveckling köp- och säljsignaler från rektangel-formationer på Stockholmsbörsen identifierade av Investtechs automatiska algoritmer i medellånga kursgrafer. Läs mer om Investtechs forskning på rektangelformationer.

Grafen visar genomsnittlig kursutveckling efter köp- och säljsignaler från rektangel-formationer. Signalerna utlöses på dag noll. 66 handelsdagar motsvarar cirka tre kalendermånader. Den blåa kurvan är köpsignaler. Den röda kurvan är säljsignaler. Det färgade området är standardavvikelsen. Den svarta linjen är referensindexet OMXS Benchmark GI.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -