Veckans bästa och sämsta

Börscocktail Det har inte varit någon brist på dåliga nyheter den här veckan. En olycka kommer sällan ensam: Tysk bilindustri kraschlandade, kinesisk industri sackade, Federal Reserve oroade och börsen skakade.

Den dåliga stämningen tar ett allt fastare grepp om marknaden. På veckobasis har OMXS30 tappat 3 procent, vilket är sämst i klassen bland börserna som vi bevakar. Tyska DAX-index har, trots kollapsen i Volkswagen, stått emot något bättre och tappat 2,8 procent under veckan.

De amerikanska börserna ser också ut att stänga veckan på minus. Dow Jones har backat 1,1 procent och Nasdaq något mer.

Kraftigt börsfall och massa makro

Efter en blodröd torsdagseftermiddag var Stockholmsbörsen som lägst nere och vände vid 1 380-nivån då den magiska 1 400-nivån slogs ut. På fredagen öppnade börsen rejält upp och i skrivande stund svävar storbolagsindex kring 1 410.

Europa har inte kunnat påvisa någon imponerande ekonomisk utveckling den senaste tiden medan däremot Sverige och Tyskland sticker ut som högpresterare i en i övrigt ganska trött ekonomisk union.

Kinesiska inköpschefsindex för september var sämre än väntat. Indexet sjönk till 47 från något högre 47,3 i augusti.  Siffran är preliminär och framställd av Caixin Media tillsammans med Markit Economics och väntat var ett index på 47,5 enligt Bloomberg.

Den amerikanska centralbankens beslut att inte höja räntan fick förra veckan dollarn på fall men Janet Yellen har i dagarna varit ute och talat för att en räntehöjning kan komma före årets slut, vilket haft positiva effekter på dollarkursen. På en vecka har den amerikanska valutan stigit med 2,4 procent mot svenska kronan.

Som bekant är valutautveckling en viktig faktor för svensk export som senaste åren haft stora fördelar av en svag krona. Mot euron har den svenska kronan tappat 0,9 procent senaste veckan men stärkts med 2,6 procent senaste månaden. En relativt stark svensk ekonomin talar för att kronan skulle kunna vara fundamentalt undervärderad och vad som håller den tillbaka är främst Riksbankens aggressiva räntepolitik.

Men Riksbankens överhuvud Stefan Ingves ser nu en stigning i trenden för den svenska inflationen. Och det ska vi, enligt honom, tacka den expansiva penningpolitiken för. Inflationstakten kan äventyras av utvecklingen i omvärlden och enligt Ingves står Riksbanken redo att agera om det indikativa inflationsförbättringarna skulle svikta.

Det tolkar vi som att ytterligare en svensk räntesänkning är mer sannolik än motsvarande höjning. En tolkning som fler verkar göra då räntekänsliga tillgångar, så som fastighetsaktier, handlas högre trots en sur börs i övrigt.

 

Volkswagen har skitit i det blå skåpet

Volkswagens amerikanska utsläppsskandal kan inte ha undgått någon. Den tyska bilproducenten anklagades för att på elektronisk väg ha manipulerat utsläppsdata för att på så sätt få det att se ut som att deras dieselbilar skulle vara miljövänligare än de egentligen är. När skandalen uppdagades erkände bolaget direkt sitt fusk och det dröjde inte länge innan vd Martin Winterkorn avgick.

Notan för fusket väntas bli enorm. Bolaget har avsatt 61 miljarder kronor för att kompensera för sitt snedsteg men den summan räcker inte långt om det förväntade bötesbeloppet på 151 miljarder kronor blir verklighet.

Volkswagens aktie föll handlöst på beskedet och närmare 143 miljarder kronor har hyvlats av marknadsvärdet. Det motsvarar ett fall på ungefär 50 procent.

Och eländet slutar inte där. På fredagseftermiddagen meddelade EU-kommissionen att risken finns att Volkswagen inte får sälja några nya bilar i Europa om typgodkännande dras in på grund av för höga utsläpp.

Skadorna på Volkswagens varumärke går inte att mäta i pengar och sannolikt har världens största biltillverkare smutsat ner sig på ett sätt som kommer ta år att tvätta bort. Folkbilstillverkarens snedsteg svärtade också ned hela den tyska bilindustrin och aktiekursen i Bayerische Motoren Werke (BMW) tog också en redig snyting i tumulten.

Opportunister ser kursraset som ett utmärkt köptillfälle men det krävs iskyla att kliva på aktien i detta skede. En som kanske är sugen på en ny utmaning är den nederländska affärsmannen Victor Muller som år 2010 blev utsedd till Årets entreprenör av Autmotive News Europe, ett år efter att han iscensatt köpet av Saab Automobile.

Nu råkade Saab-äventyret inte bli särskilt lönsamt för någon annan möjligtvis Muller själv och historien fick ett sorligt slut vid Hovrätten i Västra Sverige. Kanske skulle det gå bättre den här gången.

Nja, i stället blir det sannolikt en annan Mueller som kliver på vd-posten. Matthias Mueller som för närvarande arbetar åt Porsche väntas axla den tunga manteln att vända Volkswagen ur denna enorma svacka.

Men den enes död är den andres bröd. Besiktningsbolaget Opus sitter på tekniken och kunskapen för att kunna utföra utsläppstester och en storbanksanalytiker beskrev VW-skandalen som en game changer för bolaget. Marknaden svarade positivt och aktien har under veckan stigit med närmare 10 procent.

 

Stålbad för gruvbolagen

De bittra beskeden från Kina har bidragit till en fortsatt press på råvarupriserna. Trots att gruvjätten Glencore drastiskt dragit ner sin kopparprodukt rasade priset på industriråvaran med 6 procent denna vecka. Svenska Boliden som länge undgått en kraschlandning har till slut gått på pumpen. Veckans nedgång i aktien var närmare 5 procent men på tre månader har aktien nu fallit hela 19 procent.

Finska stålbolaget Outokumpu tvingades till en vinstvarning och aktien föll kraftigt. I andra kvartalet redovisade bolaget ett rörelseresultat på minus 25 miljoner euro och bistrare tider väntar. Volymerna väntas sjunka med 10 procent i tredje kvartalet och på en vecka har aktien rasat närmare 30 procent.

Vinstvarningen skrämde livet ur aktieägarna i SSAB som gett aktien kalla handen. Aktien har på en vecka rasat med 27 procent och med stora steg närmar sig kursen nivåer vi inte sett sedan tidigt 2000-tal.

 

Caterpillar säger upp 10 000 personer

Den amerikanska verkstadsjätten Caterpillar, som förser bygg- och gruvindustrin med tunga maskiner, vinstvarnade på torsdagen. Uppåt 10 000 personer riskerar att förlora jobbet samtidigt som bolaget sänker sin omsättnings- och vinstprognos för året.

Caterpillar är världens största leverantör av tunga maskiner och det illavarslande beskedet fick efterskalv i hela verkstadssektorn. Bland annat är det inbromsningen i den kinesiska ekonomin som spökar, något som riskerar bli ett bekymmer även för flera av de svenska verkstadsfavoriterna.

Men problemen för Caterpillar bör inte komma som någon jätteöverraskning. Bolaget har dragits med tillväxtproblem under flera år och vinsterna har minskat.

 

Regeringen ger mindre till de flesta

Bilåkande rut- och rot-användare med höga inkomster blir de stora förlorarna på den rödgröna regeringens nya budgetförslag. Så beskriver Placeras Rickard Fredén budgeten i sin genomgång av förslaget. Enligt regeringen kommer sex av tio hushåll få lägre disponibel inkomst och värst drabbade är männen.

Uppoffringen som hushållen gör ska gå till byggande, skola, utbildning och försvar. Men höjningen av försvarsbudgeten med 0,48 procent kan tyckas vara skrattretande, speciellt i relation till kungens apanage som ökade med 5,5 procent. Vårt tips blir att följa kungen och kräva rejält påslag vid nästa löneförhandling.

 

Veckans bästa och sämsta

Modegiganten H&M redovisade sitt tredje kvartal i dagarna och resultatet var i linje med förväntat. Trots en starkare dollar och ökade inköpskostnaderna presterade bolaget bra. Efter rapporten var det flera analyshus som satte köp på folkhemsaktien men Placeras Per Ericson har en lite annan syn på saken och hans tankar går att läsa i en färsk analys. Marknaden har inför rapporten pressat aktien nedåt och på en månad har den minskat med 8 procent i värde.

Det lilla bryggeriet i Kopparbergs växer så det knackar på börsen. Bolaget som tidigare ingått samarbete med giganten SAB Miller tros nu gynnas av att jättebryggeriet kan slås samman med Inbev. Och Kopparbergs aktie har stigit närmast vertikalt under veckan.

På Stockholmsbörsen var det publikfavoriten Fingerprint som stigit mest. Efter ytterligare en köprekommendation och en tv-intervju med vd Jörgen Lantto hos EFN har aktien stigit 20 procent.

Till vinnarskaran hör också 3D-bolaget Arcam som fått en ny order och besiktningsbolaget Opus som väntas gynnas av Volkswagens utsläppssvek.

Nordic Mines är börsens stora förlorare. Aktien har backat 23 procent på fortsatt oro i branschen. Lite längre ner på förlorarlistan återfinns också ståljätten SSAB som backat 11 procent.

 

Nordiska branschindex

Den nordiska hälsovårdssektorn är börsens starkaste sektor och har på en vecka stigit 1 procent. Hälsovård var tillsammans med Telekom de enda två sektorer på plus för veckan. I botten huserar industribolagen som backat nästan 4 procent som grupp denna vecka.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Industrivaror -3,9 -7,9
Material -3,2 -6,2
Investmentbolag -1,1 -0,8
Finans och försäkring -2,5 -3,0
Energi -3,2 -4,0
Telekom och IT 0,3 -2,1
Transport och Flyg -1,5 -9,0
Konsumentvaror -0,3 -1,2
Bygg och Fastighet -0,9 0,1
Hälsovärd 1,0 2,5
Källa: Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag  

 

På storbolagslistan steg 22 bolag medan 71 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

 

Veckans mest lästa artiklar var:

Skräcksiffran som alla väntar på

Rapportdags – här är hela listan

Aktierna som går emot nedgången

Beskedet som får börsen satt svänga

Snabbt prisfall på fingersensorer

 

Under veckan publicerades analyser på:

Assa Abloy

Hennes och Mauritz

Claes Ohlson

Consilium

Dustin

Uniflex

Vitrolife

Securitas

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -