Vänteläge i Dustin

Aktieanalys Dustin fick en bra start på börsen efter noteringen i februari men har efter svaga rapporter backat rejält. Efterfrågan på hårdvara är svag just nu och vi ser inget uppenbart köpläge för tillfället.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 39 den 21 september. Läs mer om Börsveckan.

It-grossisten Dustin noterades på börsen i februari i år till priset av 50 kr/aktie. Efter ett par månader nådde aktien nästan 70 kr och noteringen såg ut att bli väldigt lyckad av Altor. Tyvärr har bolaget kommit med två svaga rapporter vilket medfört att kursen backat tillbaka till 55 kr.

Dustin är en distributör av It-hårdvara till primärt företagskunder. Endast 7 procent av omsättningen går till privatkunder. Bolaget har en stark position inom segmentet små- och medelstora företag där lönsamheten är lite högre än för stora företag som upphandlar betydligt större volymer och därmed räknar med större rabatter också.

Den rullande omsättningen uppgår till 7,8 miljarder kronor och Sverige står för 55 procent av omsättningen följt av Danmark (17 procent), Finland (16) och Norge (12). Försäljning av hårdvara står för nästan nio av tio omsättningskronor och konkurrensen är givetvis tuff, vilket inte minst syns på den relativt låga bruttomarginalen (14 procent).

Det handlar om att ha höga volymer och en slimmad kostnadsbas för att det ska bli något kvar på nedersta raden i resultaträkningen.

Det finns en rad aktörer inom hårdvaruförsäljning som visat att det går att tjäna pengar trots tuff konkurrens och prispress. Ett exempel är Electra på Stockholmsbörsens small-cap lista. Ett annat är Dist IT på First North. Norska Atea är ett tredje exempel och är väl det bolag i Norden som har mest likheter med Dustin.

Dustin själva har alltid gått med vinst sedan 1989 och ledningen uppskattar att närmare 90 procent av kostnadsmassan är rörlig vilket gör det möjligt att parera nedgångar på marknaden. Det är i grund och botten ett mycket välskött bolag med ett starkt varumärke så förutsättningarna är goda för att fortsätta uppvisa fina vinster framgent.

Tittar man på den senaste rapporten för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2014/2015 så låg dock den organiska tillväxten på -1,1 procent.

Efterfrågan har tydligt vänt ner under våren och branschbedömare räknar med att marknaden kommer att förbli svag under resterande del av 2015 också, vilket också missgynnat aktiens utveckling de senaste månaderna. Men trots fallande volymer lyckades Dustin uppvisa ett justerat rörelseresultat på 82 Mkr (80) under tredje kvartalet och bruttomarginalen steg marginellt vilket givetvis var ett styrkebesked.

Tittar man på utvecklingen under niomånadersperioden som alltså började i september förra året fram till maj i år så ser vi att den organiska tillväxten låg på 5,7 procent. Den justerade rörelsemarginalen backade dock till 4,6 procent (4,9) på grund av en relativt sett högre andel försäljning mot större företag. Samtidigt har en hel del leverantörer till Dustin höjt priserna på grund av valutaeffekter.

Inköpen sker mycket i dollar och det påverkar givetvis också lönsamheten negativt när man inte kan ta betalt för detta fullt ut från slutkunden på grund av de tuffa marknadsförhållandena.   

Innevarande räkenskapsår ses därför som ett förlorat år. De jämförelsestörande posterna på totalt 64 Mkr under första tre kvartalen trycker även ner den faktiska vinsten i år och analytikerkåren tror på en samlad vinst runt 2,7 kr/aktie i år, vilket ger ett högt p/e-tal på 20. Tittar man längre fram så ser det lite bättre ut.

Dustin har historiskt sett kunnat uppvisa en organisk tillväxt på 8 procent de senaste tio åren. Utöver det har förvärv bidragit med 7 procent per år, så den totala tillväxttakten har varit 15 procent i snitt sedan 2004. En viktig orsak till framgångarna har varit att kunderna i allt högre utsträckning söker sig till nätet för inköp av kablar, datorer och andra tillbehör.

Dustin har i egenskap av onlinebaserad återförsäljare vunnit mark mot de fysiska butikerna. När det gäller lönsamheten är ambitionen att rörelsemarginalen före avskrivningar (ebita) ska ligga på 5-6 procent över tid. Under de senaste fem åren har Dustin haft en ebita-marginal mellan 4,6-5,1 procent. Snittet de senaste tre åren är 4,9 procent.

Antar vi att bolaget lyckas växa med 7-8 procent nästa år och att rörelsemarginalen landar på cirka 4,8 procent före avskrivningar, så ger det oss en vinstförmåga på 3,5 kr/aktie och p/e-talet faller till 15,7.

Det är ganska försiktiga antaganden bakom så det finns chans att Dustin presterar bättre än så, samtidigt som det finns en del nedsida om marknaden skulle fortsätta förbli svag ett tag till vilket hämmar den organiska tillväxten.

Konkurrenten Atea ser ut att kunna uppvisa en tillväxttakt på 10 procent i Sverige i år, vilket indirekt innebär ökade marknadsandelar då den svenska marknaden väntas växa med mycket låga ensiffriga tal i år, eller till och med backa något. Det är givetvis inte bra för Dustin. Atea har en lägre värdering (p/e 13,4 för 2016) men har historiskt haft en klart lägre tillväxttakt och betydligt lägre lönsamhet än Dustin.

Efter ett par svaga rapporter i ryggen så ser vi inget uppenbart köpläge i Dustin just nu. Vi skulle gärna vilja se att efterfrågan vänder upp först innan vi vågar oss på ett köp på nuvarande kursnivåer, kursraset det senaste halvåret till trots.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Dustin Group Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -