På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i mars

Fondtips Den återvunna riskaptiten hos investerarna är som bortblåst efter den upptrappade krisen mellan Ryssland och Ukraina. På längre sikt kan den globala utvecklingen gynna aktiefonder, men vi är inte där ännu.

Om inte om hade funnits... Vi förväntar vi oss att konjunkturen fortsätter stärkas om än i långsamt tempo. Inflationen visar inga tecken på att stiga. Euron har stärkts både mot den amerikanska dollarn och mot den kinesiska valutan. Det talar för stimulanser från den svenska och europeiska riksbanken. Räntan kommer ligga kvar på låga nivåer.

I en sådan miljö framstår aktiefonder som ett bra investeringsalternativ.

Men nu finns "om". Världen har fått en ny kris som antagligen är betydligt värre än valutakrisen i Argentina i början av året.

Nu är det Ukraina och Ryssland som står i världens fokus. Det är alldeles för tidigt för att gissa hur krisen utvecklas och hur den kan tänkas påverka den globala makroutvecklingen. I siffror är Ukraina ett litet land, men Ryssland större.

I det korta perspektivet är det dock inte siffrorna som räknas utan marknadspsykologi. Den är många gånger starkare. Investerare avskyr ovisshet och risk och med krisen har de parametrarna ökar kraftigt.

I dagsläget är det omöjligt att veta hur utgången blir, och hur länge krisen kommer pågå. Men till dess är det högst rimligt att anta att finansmarknaderna kommer vara mycket skakiga. Det gäller främst den ryska. På måndagen föll den ryska aktiemarknaden över 10 procent.

Vi förväntar oss också att risken är större att tillväxtmarknaderna tar mer stryk än Europa och USA. Det gäller både aktie- och valutamarknaderna. En ytterligare risk är vinstförväntningarna som inte har stigit i samma takt som börsuppgångarna i år, vilket har lett till att värderingarna har rakat i höjden.

Trots detta högst osäkra investeringsklimat behåller vi fokus på aktiefonder och Europa.

Vi gör en förändring i listan över köpvärda fonder. Vi byter ut den försiktiga Europafonden, CB European Quality Fund European Equity mot vår senaste rekommenderade globala aktiefond, Schroder ISF QEP Global Quality A.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Schroder ISF QEP Global Quality A: Många bäckar små har varit ett framgångsrecept för den här fonden. Placera rekommenderar köp. Läs hela analysen här

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här. 

Allianz Europe Equity Growth: I vår djupdykning bland Europafonderna har vi fastnat för Allianz Europe Equity Growth. Fonden som fokuserar på tillväxtbolag har lyckats bättre än de flesta andra. Läs hela analysen här. 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs mer här.

Kryddfonder

 AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i augusti, läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 876,45 -
Schroder ISF QEP Glbl Qual A Acc USD Köp 803,27 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 868,30 -
Allianz Europe Equity Growth A EUR Köp 1 607,36 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 208,93 -
AMF Balansfond Köp 199,03 -
Cliens Mixfond B Köp 1 893,31 -
Öhman Kort Ränta A Köp 97,95 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 113,44 -
Atlant Stability Köp 1 309,18 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -