Köpvärda fonder i augusti – så gick det

Utvärdering Sedan augusti har världens börser, förutom Latinamerika, gått bra. Nio av de tio fonder som vi rekommenderade har stigit i värde. Världsindex ökade 6 procent medan våra högriskfonder gick ännu bättre.

I slutet av juli förra året hade börsoptimismen återvänt och den oro som infann sig i juni hade blåst över. Inför augusti gjorde vi inga förändringar av våra rekommenderade fonder. I det stora var det ett bra beslut. Det enda som vi i efterhand ångrar är att vi behöll vår Brasilienfond. Den har fortsatt att agera sänke.

De senaste sex månaderna har fonden tappat 14 procent. Det är dåligt både i absoluta och i relativa tal, gruppen Brasilienfonder tappade 13 procent. Annars har det gått bra för våra fonder och samtliga har stigit i värde.

Ser vi till våra högriskfonder så har de stigit med 7,2 procent i genomsnitt. Det är 1,2 procentenheter bättre än världsindex. Bäst har det gått för vår läkemedelsfond, Seligson Global Top 25 Pharma, som ökat 8,5 procent. Det är lite sämre än gruppen läkemedelsfonder som även investerar i mindre bolag och bioteknik, medan vår fond fokuserar på de 25 största bolagen.

Vår högriskhedgefond, Atlant Sharp, fortsätter att gå som den ska. Under goda tider slår den inte bara kategorikollegorna utan också snittet av breda Sverigefonder. Senast sex månaderna summerar vi avkastningen till drygt 8 procent, jämför med drygt 7,5 för Sverigefonderna.

Vår breda Sverigefond, Didner & Gerge Aktiefond, hade en något sämre sexmånadersperiod och steg med drygt 6 procent, vilket gjorde att den fick se sig slagen av kategoriindex. Samma facit hade vår Europafond, Allianz Europe Equity Growth, som också steg drygt 6 procent, vilket var lite sämre än kategorisnittet som steg med drygt 7,5 procent. Det påverkar dock inte vår långsiktiga tilltro till fonderna.

Utvecklingen för våra medelriskfonder var däremot ännu bättre. Danske Invest Horisont Försiktig fortsatte att leverera avkastning över sina konkurrenter, nästan 4 procent jämfört med drygt 2 för fondkategorin. Samma sak gäller AMF Balansfond som steg med nästan 5 procent, samtidigt som gruppen aggressiva blandfonder nådde en avkastning på 4 procent.

Så till sist våra lågriskfonder, som vi inte kan vara annat än nöjda med. De fortsätter att leverera stadig avkastning, enligt skolboken. Medan gruppen svenska korta räntefonder har stigit med knappt 1 procent har Skagen Krona gått upp med 1,1 procent, Spiltan Räntefond Sverige med knappt 2 procent, och Atlant Stability har stigit med över 2,5 procent de senaste sex månaderna.

Värdepapper Avk% 6 mån Kategori- snitt
Allianz Europe Equity Growth A EUR 6,1 7,6
Handelsbanken Brasilienfond -14,3 -13,2
Didner & Gerge Aktiefond 6,1 7,7
Atlant Sharp 8,1 5,5
Seligson Global Top 25 Pharma 8,5 11,1
Danske Invest Horisont Försiktig 3,9 2,2
AMF Balansfond 4,8 4,0
SKAGEN Krona 1,1 0,8
Spiltan Räntefond Sverige 1,9 0,8
Atlant Stability 2,6 0,8
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -