AMF Balans är en bra medelriskfond

Fondanalys Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.

Björn Lind har varit i finansbranschen sedan tidigt 1980-tal. Han kom till AMF 2011 och innan dess har han varit både på Brummer, SEB, Nordbanken och Carnegie. Därför kan man med rätta kalla honom en riktig veteran. På AMF förvaltar han bland annat AMF Balansfond med stor framgång.

AMF Balansfond är en blandfond som i normalläget investerar cirka 60 procent av kapitalet i aktier och 40 i räntebärande värdepapper. Ränteinvesteringarna är främst svenska. Även aktiedelen har ett tydligt fokus på Sverige, och vid årsskiftet var nästan 40 procent investerat i svenska aktier. De övriga cirka 20 procenten var sprida global där USA vägde tyngst med knappt 10 procent.

Enligt fondbestämmelserna kan AMF Balansfond vara riktigt aktiv i hur kapitalet placeras. Aktiedelen kan uppgå till mellan 25 och 75 procent. Men i praktiken utnyttjar Björn Lind inte de stora frihetsgraderna. De senaste åren har aktiedelen legat kring 60 procent. I dagsläget har Björn Lind cirka 65 procent aktier i portföljen, vilket innebär att han har en positiv syn på framtiden för aktier.

Att försöka tajma de stora marknadsrörelserna är bland det svåraste som finns. De senaste åren har han lyckats leverera riktigt bra avkastning till relativt låg risk. Just risken är en viktig del av framgången.

Våra läsare efterfrågar medelriskfonder. Sedan tidigare har vi köprekommendationer på Lannebo Mixfond och Cliens Mixfond (tidigare Cliens Allokering), vilka vi inte ändrar. De har dock betydligt högre risk än AMF Balansfond och det är det vi gillar med AMF Balansfond.

De senaste tre åren uppgår risken i AMF Balansfond, mätt som standardavvikelse, till knappt 7 procent. Det kan jämföras med världsindex som ligger på knappt 9 procent och Sverigeindex som har svängt ännu mer och där risken uppgår till nästan 16 procent.

Samtidigt har AMF Balansfond uppvisat bra avkastning i relation till risken. De senaste tre åren uppgår den till 7 procent, i snitt per år. Det är bara är 1 procentenhet lägre än Sverigeindex och 3 procentenheter bättre än världsindex. Det gör att den riskjusterade avkastningen för AMF Balansfond blir riktigt bra. Bättre än både Lannebo Mixfond och Cliens Mixfond.

Morningstar har också belönat AMF Balansfond med högsta treårsbetyg, 5. Faktum är att det har fonden haft sedan i mitten av 2011. Innan prenumererade fonden på betyg 4. Bakom framgångarna ligger en relativt jämn avkastning, utan några riktiga stora förluster.

Under 2011, då Stockholmsbörsen föll med nästan 15 procent och världsindex gick ned med 5,5 procent, tappade AMF Balansfond bara 2,5 procent. Det trots att aktieandelen uppgick till 60 procent under året. Förra året gick det också bra, fonden steg med nästan 11 procent, vilket var i nivå med världsindex och 5 procentenheter sämre än Stockholmsbörsen.

Ytterligare en konkurrensfördel är fondens förvaltningsavgift. Den ligger på 0,4 procent per år, vilket är riktigt lågt i förhållande till konkurrensen. Snittavgiften i fondkategorin ligger på 1,4 procent.

Kombinationen av AMF långsiktighet och Björn Linds förvaltningserfarenhet gör att placera.nu tror att AMF Balansfond även fortsättningsvis kommer leverera avkastning och risk i toppskiktet bland medelriskfonderna. Vår rekommendation blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AMF Balansfond Köp 269,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -