På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i september – så gick det

Fonder Det senaste halvåret har varit mycket bra för våra fondval. I genomsnitt har de stigit med nästan 7 procent vilket är bättre än bättre än genomsnittet.

I september ändrade vi en del i hur vi presenterar våra köpvärda fonder. För att både kunna ge vägledning om markandsval och fondval började vi med bas- och kryddfonder inom de tre riskklasserna.

När vi för första gången följer upp de ”nya” köpvärda fonderna är det roligt att det överlag har gått bra. Samtliga fonder har stigit i värde och sex fonder har slagit sina kategoriindex.

Vi kan konstatera att det var bra att fokusera på högriskfonderna genom att ha med fyra stycken. Det är där de största avkastningarna har varit. I snitt har de stigit med 10,5 procent. Vår basfond Danske Invest Global Invest har stigit med 11 procent. Det är faktiskt en procent bättre än kategorisnittet och visar att aktiva förvaltare som grupp har haft en svår period.

Vårt bet på Europa och Sverige visade sig helt korrekta. Både Europa och Sverige har gått bättre än globala aktiefonder i snitt. Men resultatet för våra kryddfonder har var varit delat.

Vår Europafond, Allianz Europe Equity Growth A EUR, har inte hängt med Europasnittet utan stigit med knappt 9,5 procent. Det var också lite sämre än gruppen globala aktiefonder som steg med knappt 10 procent.

Mönstret är det samma med vår satsning på svenska aktier. Vårt fondval, Didner & Gerge Aktiefond, steg med 10,7 procent. Det var lite sämre än svenska aktiefonder som grupp men bättre än globala aktiefonder.

Vår satsning på högriskhedgefonden, Atlant Sharp, var också bra. Fonden har stigit med 11 procent, vilket är bättre än fondkategorin som bara steg med drygt 6 procent. Det var också bättre än snittet för globala aktiefonder.

När vi kommer till medelriskfonderna visar det sig att vår basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har gått upp med drygt 7 procent. Det är lite bättre än fondkategorin. AMF Balansfond som är en av våra kryddfonder har levt upp till förväntningarna och stigit med 7,5 procent. Vår andra kryddfond, Lannebo Mix, har inte lyckats helt och hållet de senaste sex månaderna utan har bara stigit med 5 procent.

Våra lågriskfonder har också gjort det de ska. Vår basfond, Öhman Penningmarknadsfond, som är en riktig lågriskfond och som i princip bara investerar i korta statsskuldväxlar har stigit med knappt 0,5 procent. Det var sämre än gruppen svenska korta räntefonder som har stigit med 0,8 procent.

Avkastningen för våra kryddfonder har varit klart högre. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med knappt 2 procent och Atlant Stability har gått upp med 2,6 procent, allt enligt skolboken.

  Avk% 6 mån Kategorisnitt
Danske Invest Global Index 11,0 9,9
Allianz Europe Equity Growth A EUR 9,4 10,8
Didner & Gerge Aktiefond 10,7 11,3
Atlant Sharp 11,0 6,2
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 7,2 7,0
AMF Balansfond 7,5 7,0
Lannebo Mixfond 5,0 7,0
Öhman Penningmarknadsfond 0,4 0,8
Spiltan Räntefond Sverige 1,9 0,8
Atlant Stability 2,6 0,8
Källa: Morningstar    
medel 6,65 6,15
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -