Stabil börsuppgång, Ericsson i topp

Börs Stockholmsbörsen stiger med stöd av flera industribolag på torsdagen efter att fas ett-avtalet mellan USA och Kina undertecknats på onsdagskvällen.

Vid klockan 12 var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.801, med en omsättning på 6,7 miljarder. Motsvarande europeiska index gick i motsatt riktning där tyska DAX och franska CAC40 var ner omkring 0,1 procent.

Precis som på onsdagen satte en strid ström av uppdaterade rekommendationer och riktkursändringar sin prägel på handel bland storbolagen på torsdagen. Högst upp i listan steg Ericsson 2,3 procent. Barclays har höjt sin rekommendation för telekombolaget till övervikt. Handelsoptimismen gynnade industribolagen överlag och i toppskiktet syntes även Alfa Laval, Boliden och Electrolux som var upp 1,6-2 procent.

I Helsingfors drog detaljhandelsbolaget Stockman upp 32 procent efter en omvänd vinstvarning för 2019 års rörelseresultat. På Stockholmsbörsen var detaljistkollegan H&M upp 1,6 procent.

Bland den relativt lilla skaran aktier på minus syntes, förutom gårdagens vinnare Swedish Match, även Astra Zeneca och Securitas som var ner 0,5 respektive 0,3 procent.

Sobi, som steg på onsdagen efter en rekommendationshöjning från Danske Bank, inkasserade ytterligare en höjning på torsdagen från Pareto, och aktien fortsatte upp 5 procent.

"Vi har uppgraderat Sobi efter ett förlorat 2019. Värdering är låg, och ett negativt scenario inom hemofili är redan diskonterat. Sobi har också utökat sin produktportfölj under 2019, samtidigt som fokus huvudsakligen ligger fast på att försöka värdera framtida negativa hemofiliscenarion", skriver Pareto som även menar att förvärvade Dova och Gamifant ger en "boost" till bolagets tillväxtpotential.

Fastigutvecklaren SSM:s steg drygt 30 procent till 11:20 kronor efter att sektorkollegan Amasten köpt 11,6 miljoner stamaktier av Eurodevelopment, motsvarande ett innehav om 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Affären gjordes till ett pris om 10 kronor per aktie.

Byggkoncernen Serneke steg nära 12 procent efter offentliggörande om försäljning av 80 procent i projektet Karlatornet i Göteborg. Oaktree Capital är köparen i projektet, som dragits med förseningar och bidragit till aktiens långa utförslöpa. Affären värderas till totalt över 6 miljarder kronor. Serneke kvarstår som huvudentreprenör och ingår avtal om totalentreprenad med ordervärde på drygt 3 miljarder kronor.

Aktieförsäljning av storägare i vindkraftsbolaget Arise som aviserade efter börsstängning på onsdagen skedde till ett pris om 32 kronor per aktie, vilket drog ned aktien med 6 procent till 32:30 kronor.

Mekonomen backade närmare 6 procent till 85:60 kronor sedan Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till behåll med ett "fair value" på 94 kronor.

SEB Equities sänkta rekommendation för Resurs till behåll från köp satte också avtryck. Riktkursen sänks till 64 kronor (68) och aktien backade med 3,9 procent till 57:30 kronor.

Investmentbolaget Creades aktie var ner 9,4 procent efter en negativ analys i Dagens industri, som varnade för en bubbla efter en lång uppvärdering och stigande substanspremie som innan dagens handelsstart var 30 procent.

Target Everyones största ägare Dividend Sweden har sålt "huvuddelen" av sitt innehav i marknadsföringsbolaget, framgår av Dividens Swedens bokslutskommuniké. Aktien, som rusade kraftigt under slutet av december, dök över 18 procent.

Bild: Stockholmsbörsens OMXS30 torsdag den 16 januari

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -