Börsen mellan hopp och förtvivlan

Utblick Underbart är kort. Uppstudsen vi såg kring månadsskiftet är än så länge inte mycket att hurra för. För vad det är värt talar säsongsmönstret för en bättre avslutning på 2018.

Energin räckte bara till fem dagar med stigande börs i närhet till månadsskiftet. Redan den 2 november surnade Storbolagsindex igen.

Vi harvar kring bottennivåer som känns igen från sista veckan i oktober. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen backat cirka 5 procent. Allt mer ser uppstudsen ut att vara en tjurfälla, snarare än ett köpläge. Men det råder heller ingen panik i marknaden.

Nu har vi klivit in i den historiskt starkaste sexmånadersperioden för svenska aktier.

De makroekonomiska osäkerheterna kryper investerarna in på skinnet. Det brittiska pundet föll kraftigt under torsdagen och vad det blir av med Storbritanniens EU-utträde återstår att se. Mer konkreta besked får vi kanske vid EU-mötet den 25 november. Handelskriget mellan USA och Kina förblir ett orosmoment.

Oron för toppvinster hos de cykliska bolagen är ytterligare problem. Det är inte helt enkelt att trolla bort. Analytikernas prognoser är hyggliga för svensk verkstad och aktierna är givet dessa relativt sett inte jättedyra.

Ännu billigare är det ute i Europa, vilket skapat en märklig divergens mellan Europa och USA. På andra sidan atlanten är situationen den motsatta. Där är värderingarna högre och förväntningarna uppskruvade.

Det momentum vi sett i USA har till stor del drivits av gigantiska tech-bolag. Det tidigare 1 000-miljarderbolaget Apple är ett av dem.

Hos teknikbolaget syns vissa tecken på avmattning i försäljningen av bolagets viktigaste produkt (Iphone). Beskedet att inte längre redovisa försäljningssiffror för varken Iphones, datorer eller surfplattor tolkar jag som ett svaghetstecken.

Samtidigt signalerar Apples underleverantörer att marknaden för elektroniska komponenter saktar in. Halvledarbolaget Nvidia föll i torsdagens efterhandel mer än 15 procent, delvis på grund av en större baksmälla än väntat inom krypto-industrin.

För att USA-börsen, som lett uppgången, återigen ska ta fart krävs att en ny sektor axlar ledarrollen, vilka dessa bolag skulle vara har jag inte ett solklart svar på idag.

Det vi kan notera är att investeringsstjärnor som Warren Buffet, uppmärksammat finanssektorn och tankat aktier i JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, U.S Bancorp.

Hemmavid går rykten om att finansmannen Gardell synar nordiska jätten Nordea, vilket tolkas som en tidig signal på ökat intresse och en möjlig investering.

Alla fyra svenska storbanker handlas numer till en mycket attraktiv direktavkastning. Baserat på fjolårets siffror ger Nordea 8,4 procent, SEB 6,2 procent, Swedbank 6,4 procent och Handelsbanken 5,5 procent i direktavkastning.

Någonstans blir det för bra för att motstå. Men finanshusen har historiskt tagit mycket styrk i kristider. Och för småspararen är det svårt att på förhand se riskerna som kan rymmas i bankernas utlåning och balansräkningar.

De svenska bankerna är fullastade med bolån och den negativa prisutvecklingen på bostäder kan snabbt förändra värdet på kundernas, på pappret, trygga säkerheter. Det kan plötsligt bli ett problem för bankerna.

Som vi poängterat inför november finns det få skäl att skynda in i nya aktiepositioner när börsen konsoliderar inom ett brett intervall. Vårt beslut att stryka Veoneer från listan och inte välja in någon ny aktie ser ut att vara rätt så här långt.

Men det finns heller ingen akut anledning att fly börsen så länge den mest guppar upp och ned, även om svängningarna är stora. Konsolideringen fortsätter tills dess att vi får en trigger som utlöser en större rörelse.

För er som månadssparar i aktier är nedgång ingen nackdel så länge merparten av framtida aktieköp ligger i just på framtiden.

Men det är ingen rolig syn när förlusterna växer i portföljen. Inte heller när det blåser kallt på Placeras lista över köpvärda aktier. Då känns det lite bättre att våra basval Microsoft, Lifco och Investor ändå håller emot relativt väl. Investor har under perioden också givit 4 kronor per aktie i direktavkastning.

Än lite bättre kändes det när Nibe presenterade ytterligare ett starkt kvartal. Omsättningen växte mer än väntat, vilket även spillde över på resultatet. Vd Gerteric Lindqvist förblir försiktigt positiv kring utsikterna för 2018. Och bolaget har finansiella muskler för vidare förvärv. På rapportdagen steg aktien cirka 7 procent.

Placeras lista med köpvärda aktier är inte en färdig portfölj. Inte heller en hedgefond med målet att generera absolut avkastning. Servicenow, Nibe, Hexagon, MTG, Saab, Volvo och Autoliv är alla bolag som jag tror på långsiktigt. Men det gör dem inte immuna mot en allmän nedgång på börsen.

Farhågorna vi sett vid horisonten sedan i våras förefaller mer verkliga än tidigare. Men samtidigt saknas en katalysator som går att ta på, och som kan skicka börsen riktigt djupt ned.

Det återstår att se hur långt ned vi nu ska innan aktiemarknaderna världen över vädrar morgonluft igen. Fortsätter den negativa utvecklingen i Europa går det snart inte längre att blunda för att vi befinner oss i en riktig björnmarknad på dessa landsändar.

Ett riktigt ruskigt scenario är ingen snabb nedgång. Vi har vant oss vid snabba skiften mellan tjur- och björnmarknader. Den som kan sin historia vet att börsen i långa perioder historiskt har rört sig mer eller mindre i sidled under väldigt långa perioder. Då är det bästa vi kan hoppas på bra direktavkastning. Nästa kupong vi får del av är från Autoliv den 20 november. Då ges 5,72 kronor per aktie till ägarna.

En enskild händelse i fondvärlden är värd att kommentera. Förvaltaravhoppet från den populära fonden Swedbank Robur Ny Teknik är lite nervöst. Redan innan nyheten att stjärnförvaltarna lämnar såg vi stora utflöden ur fonden. Vidare utflöden är inte osannolikt.

För vår del kan det få negativ påverkan på affärsförslaget MTG. Fonden äger 6,7 procent av kapitalet, motsvarande 1,4 miljarder kronor. Fortsätter kunderna att sälja fondandelar kan det få negativa flödeseffekter även för fondens större innehav. MTG är ett av dem. Hos Avanza har antalet fondägare på kort tid minskat från cirka 92 000 stycken till 82 000 stycken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -