Varningsflagg eller köpläge?

Aktiekommentar Börsen i både Sverige och USA har blivit dyrare i relation till bolagens omsättning. Det kan vara ett symtom på att lönsamheten har ökat, och väntas stiga ytterligare. Men det kan också vara en varningsflagg.

De amerikanska S&P 500-bolagen värderas dubbelt så högt som vid it-bubblan när bolagens median-värdering ställs mot deras försäljning (P/S-tal), enligt Marketwatch. De har i sin tur tagit del av finansfirman Leuthold Groups efterforskningar. Senaste det såg ut så här följde ett decennium med negativ avkastning:

Även Stockholmsbörsens storbolagsindex (OMXS30) är högt värderad sett till median P/S-talet. Vår tidserie sträcker sig dock bara till 2004 och är levererad av Börsdata.

Värderingen på de senaste rullande tolv månaderna har nu precis passerat den tidigare toppen 2013. Som lägst värderades OMXS30-bolagen till P/S-medianen 0,9 år 2008, idag 2,1.

P/S-talet är mindre populärt när värderingen på börsen diskuteras. Mer vanligt är att ställa börsvärdet mot vinsten (P/E-tal) och på den vägen få en bild av hur dyr marknaden är just nu.

P/E-talet i median har istället sjunkit på Stockholmsbörsen (Vi har sorterat bort investmentbolagen Investor och Kinnevik).

Över rullande tolv månader har medianpriset sjunkit till p/e 16,6, från att ha legat kring 18–20 under tidigare år. 

P/E-talet går att manipulera på konstgjord väg. Till exempel genom återköp av egna aktier. Med det sagt är effekten av återköpen lika verklig för befintliga aktieägare, eftersom vinsten späds ut över ett mindre antal andelar efter återköpen.

Vinsten kan också påverkas av förändrade skattesatser men det säger inte något om hur bolagen faktiskt presterar. I USA står Trumps skattesänkningar för lejonparten av vinstuppticket som väntas i år. Också större investeringar och engångsposter under enskilda år påverka vinsten.

Försäljningssiffrorna är däremot svårare att manipulera. Den är också ofta mindre volatil över tid i större börsbolag.

Återgår vi till Stockholmsbörsens storbolag kan vi konstatera att P/S-multipeln i median stigit 27 procent över 15 års-snittet. P/E-talet i median är 10 procent högre. Skillnaderna är dock stora emellan de olika bolagen.

Exempelvis Fingerprints resa har varit volatil både på börsen och rent operationellt, vilket skapar mycket stora skillnader i statistiken. Men nu har den aktien plockats bort från OMXS30. Swedish Match utmärker sig också. Aktien har blivit betydligt dyrare både i relation till omsättningen och vinsten på senare år.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -