Sveriges mest ägda aktier

Börs Stockholmsbörsens breda index OMXSPI är oförändrat i år. Under samma period har börsens 20 mest ägda aktier backat 6 procent. Här är Sveriges mest ägda aktier.

Enskilt flest aktieägare har teleoperatören Telia. Anledningen till den stora spridningen är att närmare en miljon svenskar köpte Teliaaktier vid statens försäljning sommaren år 2000.

Börsintroduktionen skedde på toppen av den så kallade it-bubblan och snart fick de som köpt känna av motvindarna på börsen. Aktien introducerade till 85 kronor i juni år 2000. Introduktionen övertecknades fyra gånger. Två år senare stod aktien i 25 kronor. Nu är det 18 år sedan börsintroduktionen och aktien har fortfarande 491 477 aktieägare och handlas till strax över 40 kronor.

 

Största ägare är fortfarande svenska staten med 37,3 procent av aktierna. Samtidigt kontrolleras 37 procent av Telias aktier av utländska ägare.

48 procent av analytikerna som bevakar Telia sätter köp aktien. Genomsnittliga riktkursen ligger på 42,7 kronor per aktie. I år är aktien upp 11 procent. Telia med vd Johan Dennelind i spetsen genomför just nu ett stort aktieåterköpprogram.

Näst flest aktieägare har telekombolaget Ericsson med 427 817 aktieägare. Ericsson har gjort en fin återhämtning i år. Aktien är upp 27 procent. Av analytikerkåren är det endast 16 procent som sätter köp på aktien. 53 procent sätter behåll och 31 procent sälj. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 62,5 kronor per aktie.

Ericsson är den mest blankade aktien sett till kapitalet. Ericssonaktier till ett värde av 8,9 miljarder kronor har kortats, enligt Holdings. Det som ska driva Ericssons tillväxt framöver är utbyggnaden av 5G-nät. Ericssons vd Börje Ekholm har vid upprepade tillfällen sagt att 5G-utbyggnaden nu börjar ta fart.

Största ägaren i Ericsson är Christer Gardells fond Cevian med 9,1 procent av aktierna. Näst största är Investor med drygt 7 procent. Totalt sett är 54 procent av Ericssons ägare är registrerade utanför Sverige.

Tredje störst ägarspridning har Swedbank med 302 649 ägare, enligt Holdings. Swedbankaktien har hittills i år sjunkit med 5 procent. Sju av 20 analytiker sätter köp på aktien. Direktavkastningen ligger nu på nära 7 procent.

De andra tre storbankerna SEB, Handelsbanken och Nordea finns också med bland de tio mest ägda aktierna på Stockholmsbörsen. Samtliga bankers aktiekursers har pressats tillbaka i år.

Bankaktierna har fallit med mellan 13 och 15 procent. Det som pressar bankaktierna är dels oro för boprisnedgången på den svenska marknaden. En annan faktor som spökar är kraftigt ökad konkurrens på den svenska bolånemarknaden.

En tredje mer långsiktig faktor är att bankerna utmanas mindre fintechbolag som beräknas ta en stor del av banksektorns omsättning de kommande åren. Även de många åren av låg ränta har legat bankerna i fatet.

Bland de 20 mest ägda aktierna på börsen finns också de tre investmentbolagen Investor, Kinnevik och Industrivärden. Med undantag för Kinnevik har aktierna backat i år. Investoraktien har backat 4 procent hittills i år. Substansrabatten i bolaget uppgår nu till 30 procent. 

Sämst bland de 20 mest ägda aktierna på börsen har det gått för Fingerprint Cards, vars aktie backat 57 procent hittills i år. Totalt har Fingeprint 66 159 aktieägare. De analytiker som bevakar bolaget har sänkt prognoserna för 2019. För ett halvår sedan spåddes en vinst på en krona för 2019. Nu ligger den på 5 öre.

Tre av de fyra analytikerna som följer bolaget sätter sälj på aktien. En av de fyra sätter behåll på aktien. Så sent som i februari 2017 var en majoritet av analytikerna positiva till aktien.

Den genomsnittliga riktkursen är på 6,76 kronor. Aktien står idag i 6,8 kronor och bolagets värderas till drygt två miljarder kronor. När Fingerprintaktien stod som högst handlades den för 135 kronor. Det var den 30:e november 2015.

Trots den stora nedgången är aktien fortfarande den fjärde mest blankade aktien sett till procentandel av aktiekapitalet. 5,6 procent av Fingerprints aktier är blankade.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -