På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

De hittar rätt tillväxtaktier

Fondanalys Placera har grävt bland de amerikanska tillväxtbolagsfonderna och hittat en fond som varit synnerligen bra på att pricka in snabbväxande amerikanska tillväxtbolag.

Att tillväxtbolag har utklassat värdebolag de senaste tio åren på de amerikanska börserna är tydligt. Jag skrev tidigare om det i artikeln tillväxt utklassar värdeaktier.

FAANG-bolagen är synonymt med amerikanska tillväxtbolag, företrädesvis inom den heta tekniksektorn. Bolagen Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (Google) har haft en väldigt bra kursutveckling i flera år.

Kursutvecklingen har drivits på av en stark vinsttillväxt och en ständig flora av nya produkter och tjänster har sett dagens ljus.

Drivkrafter från delningsekonomi och personliga nätverk har drivit flera trender. Trender som skapat mängder med nya bolag och smarta lösningar som i många fall går mot gängse etablerade föreställningar och kallas ”Disruptiv business” - företag som oftast effektiviserar en hel bransch.

Uber, AirBnB och WeWork är några av delningsekonomins vinnarbolag med snabb tillväxt. Amazon är Prime en medlemsklubb som precis har passerat 100 miljoner användare. En trogen skara kunder som växer snabbt och konsumerar allt mer hos Amazon och de får leveransen snabbt.

De starka trenderna har skapat allt större teknik- och detaljhandelsjättar. Vi hittar nästan alla FAANG-bolagen på listan över de tio största amerikanska bolagen mätt efter börsvärde. Endast ett energi och oljebolag är kvar på tio-i-topplistan – stor skillnad från före finanskrisen.

Volvo och Apple hade liknande börsvärde i början på 2000-talet. Idag är det fördel Apple, med ett börsvärde som passerat 8 000 miljarder kronor jämfört med Volvos 334 miljarder kronor.

Nya starka trender som precis sett dagens ljus är, artificiell intelligens (AI) med maskininlärning, sakernas internet (IoT) där fler produkter ständigt är uppkopplade mot internet och molntjänster.  Från den typen av trender kommer det att skapas helt nya produkt och tjänstebolag, som sannolikt blir nästa generations tillväxtbolag.

En fond som utmärker sig inom kategorin amerikanska tillväxtmarknadsfonder är spetsfonden Morgan Stanley INVF US Growth Fund A. Fonden är aktivt förvaltad och levererat en hög avkastning år efter år.

Fonden förvaltas framgångsrikt av Dennis P. Lynch och David Cohen, tillsammans med ett tillväxtbolagsteam på totalt sex personer. Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Förvaltarna får flera av sina investeringsidéer från det tillväxtbolagsteamet.

 Dennis P. Lynch och David Cohen

Fondens mål är att främst investera i tillväxtorienterade bolag som är hemmahörande på de amerikanska börserna. Bolagen ska ha hög långsiktig tillväxt och ta marknadsandelar i kombination med ett starkt kassaflöde. Fokus ligger på att hitta tillväxtbolag som har en stark långsiktigt underliggande marknadstillväxt.

Bolagen ska vara lågt värderade relativt utsikterna för det hållbara resultatet och med en god tillväxt i kassaflödet. Företagen bör ha en unik affärsmodell med ökande vinsttillväxt som gärna skapas av en långsiktigt strukturell underliggande tillväxt. För att tillgodogöra sig en långsiktig tillväxt i bolagen så är omsättningshastigheten i fonden mycket låg. Det innebär att man investerar väldigt långsiktigt och byter ut få innehav varje år.

Fonden har en koncentrerad portfölj med mellan 30-35 aktier, vilket avviker mycket från index. Snittet för breda amerikanska tillväxtbolagsfonder är hela 400 aktier.

Förvaltarna investerar främst i mycket stora ("mega caps") tillväxtbolag där knappt 53 procent av kapitalet är placerat. Fonden köper också aktier i stora och medelstora bolag av strategiska skäl – det vill säga teamet vill hitta morgondagens jättebolag. Av fondens investeringar ligger 27 procent i stora bolag och 18 procent i medelstora.

Då det är en amerikansk tillväxtbolagsfond USA är knappt 93 procent av kapitalet är placerat i amerikanska bolag. Drygt 4 procent är investerat i europeiska bolag som har ett stort beroende av den amerikanska marknaden.

Inte helt överraskande är teknikbolag är fondens största bet just nu. Drygt 45 procent av fondens placeringar finns i den sektorn. Att förvaltningen är aktivt är tydligt. De bolag man tror extra mycket på investerar man tungt i. De tio största bolagen står för halva fondens värde, vilket är en stor avvikelse från index.

Fondens två största innehav är faktiskt konsumentbolagen Amazon och Starbucks. Och långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig. Amazon-aktien har fonden ägt sedan 2010 och Salesforce.com hittade man redan 2009, då man gjorde fondens första investering.

Salesforce.com är en mycket populär aktie i flera teknikfonder och ett betydligt större bolag efter en 800-procentig kursuppgång sedan 2009. Bolaget har idag ett marknadsvärde på drygt 800 miljarder kronor. 

Morgan Stanley INVF USA Growth Fund A har stigit med hela 202 procent under de senaste fem åren till en högre risk än både kategorin USA, tillväxtbolag och index.

Trots den högre risken har fonden klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en väldigt hög avkastning sett till risken.

Förvaltningsavgiften på 1,7 procent per år är inte billigast i kategorin. Den stora överavkastning som förvaltarna visat genom åren gör ändå att vi på Placera tycker att fonden motiverar sin avgift för en genuint aktiv förvaltning.

Fonden har fem stjärnor av fem möjliga både på tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar i dag drygt 19 miljarder kronor.

Placera ser en amerikansk tillväxtbolagsfond som ett utmärkt komplement i en fondportfölj. En högpresterande aktivt förvaltad amerikansk tillväxtbolagsfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig amerikanskindexfond.

Vår bedömning är att man bör ha en långsiktig investeringshorisont på åtminstone tre år för att tillgodogöra sig den långsiktiga investeringsprocessen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF US Growth A Köp 960,26 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -