ELECTROLUX
KREDITBETYG VIKTIG FAKTOR MEN INTE AVGÖRANDE - VD (Direkt)

2024-04-26 11:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Årets första kvartal var inte bra resultatmässigt för Electrolux, men innehöll ändå en del positiva faktorer.

Det säger bolagets vd Jonas Samuelson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Den viktigaste enskilda faktorn är att vi hade en positiv försäljningsmix i kvartalet. Om man tittar på makroefterfrågesituationen är det en marknad där man köper billigare produkter och skjuter på större renoveringar. Trots det säljer vi mer av välutrustade och innovativa produkter", säger Jonas Samuelson.

En annan positiv faktor var enligt Electrolux-vd:n utvecklingen i Latinamerika under kvartalet.

"Vi hade en väldigt stark tillväxt i Latinamerika (organisk tillväxt var 14,8 procent, reds anm) och en lönsamhet på 6 procent i kvartalet. Vi har gjort samma investeringar i nya produkter och innovationer i Latinamerika som vi gjort i Nordamerika, och vi ser att när marknaden är stark kan vi vinna i den marknaden", säger Jonas Samuelson.

För Nordamerika säger ni i rapporten att ni väntar er avtagande kampanjaktivitet under året?

"Vi ser att 'lyfteffekten' på kampanjer vad gäller efterfrågan är ganska låg. Det gör att vi och kanske andra aktörer ser att väldigt långa och djupa kampanjaktiviteter kanske inte är så effektiva. När de minskar kan det få en positiv effekt på det totalt realiserade nettopriset. Det betyder troligen inte att vi kommer att höja listpriser, men en viss normalisering av kampanjtrycket kan vi nog skönja".

I början av april bekräftade S&P ert kreditbetyg BBB, men sänkte utsikterna till negativa. Hur ser du på riskerna för era kreditbetyg?

"Det är givetvis en viktig faktor för oss, men inte en avgörande faktor. Vi har inga nyckeltal vi behöver möta i våra låneavtal så det är inget som påverkar oss omedelbart. Däremot, över tid, är det rätt för oss att ha en balansräkning som motiverar en investment grade-rating och det har vi god marginal till", säger Electrolux-vd:n.

Du sade vid fredagens telefonkonferens att du tror på en sekventiell förbättring av rörelseresultatet kvartalsvis i år. Alltså blir det andra kvartalet bättre än det första?

"Vi ger ju ingen specifik kvartalsguidning. Men om man tittar på hur vi startade året, med första kvartalet som normalt är årets svagaste efterfrågemässigt, och den 'traction' vi har på kostnader och mix, så är det rimligt att förvänta sig att vi förbättrar oss gradvis under året", säger Jonas Samuelson.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Electrolux B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -