Storbolagen som får köp- och säljsignal

Teknisk analys Den tekniska analysen indikerar en sidledes utveckling i index på medellång sikt medan det uppstått en köp- och en säljsignal i två av börsens storbolag.

OMX Stockholm PI

Index har brutit en stigande trend på medellång sikt vilket indikerar en kommande sidledes utveckling. Kursen har brutit ett tidigare stöd vid 512 punkter vilket utlöst en säljsignal från en rektangelformation.

Det finns dock fortsatt stöd vid 510 punkter från en tidigare botten. Motstånd finns vid cirka 522-524 punkter. En slutkurs som innebär brott genom någon av dessa nivåer kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 40 punkter vilket indikerar en övervikt av pessimister bland kortsiktiga investerare. Det långsiktiga ligger på 63 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 71 procent, Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 65 procent.

Sedan år 1987 har Stockholmsbörsen visat en genomsnittlig uppgång på drygt 11 procent från mitten av oktober till slutet av maj. Med avseende på årstid befinner vi oss därmed i en gynnsam period att köpa aktier. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt

Electrolux B

Electrolux B har utlöst en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation innanför en fallande trend. Formationen signalerar i första hand uppgång till 231 kronor. Samtidigt indikerar formationen att optimismen ökar och att kursen är redo att inleda en stigande trend. Hög volym och positiv volymbalans stärker signalen.

Ett brott genom motståndet vid 233 kronor kommer utlösa ytterligare en köpsignal. Det finns stöd strax under dagens nivå, mellan 204-216 kronor vilket kan begränsa nedsidan. En slutkurs under stödet vid 204 kronor kan användas som stop loss-nivå.

Insiderhandeln är negativ efter att två försäljningar rapporterats under perioden juni till och med augusti vilket försvagar aktien något.

Aktien är tekniskt svagt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag köp

Swedish Match

Swedish Match ligger i en stigande trend men har utlöst en säljsignal från en huvudskuldra-formation. Denna signalerar att pessimismen ökar och att aktien är redo att inleda en fallande trend.

Stöd finns vid golvet av trendkanalen och vid 280 kronor. Ett brott genom den senare nivån kommer utlösa ytterligare en säljsignal. Motstånd finns vid 303-315 kronor där brott genom den övre nivån kommer neutralisera säljsignalen och signalera fortsatt uppgång.

Positiv volymbalans stärker den stigande trenden kortsiktigt.

Insiderhandeln är svagt negativ efter att två försäljningar rapporterats under juli till och med augusti.

Aktien är tekniskt svagt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag sälj

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -