Wikileaks: IMF har diskuterat ny Greklandskris

Europa Företrädare för IMF har diskuterat möjligheterna att sätta tryck på Tyskland att acceptera skuldlättnader för Grekland, annars skulle IMF dra sig ur stödprogrammet för den skuldtyngda nationen.

Det framgår av utskrift av en påstådd konversation som publicerats av Wikileaks, enligt Bloomberg News.

Tre IMF-företrädare, bland annat chefen för Europaavdelningen Poul Thomsen, ska ha sagt att flyktingkrisen, Storbritanniens "Brexit" -folkomröstning och betalningen av ett grekiskt lån till IMF om cirka 2,3 miljarder euro i juli utgör nyckelhändelser som kan sätta frågan på sin spets, enligt Wikileaks rapport.

IMF-företrädarna ska enligt rapporten ha diskuterat förutsättningar för ett "event" (kredithändelse) som kan tvinga de i gång de avstannade diskussionerna om en grekisk räddningsaktion till en lösning.

IMF sade i ett uttalande att fonden aldrig diskuterar läckor eller påstådda rapporter om interna diskussioner.

"Vi har uttalat tydligt att vad vi tror är nödvändigt för en uthållig lösning på de ekonomiska utmaningar som Grekland möter - en som sätter Grekland på en bana med uthållig tillväxt med stöd av en trovärdig uppsättning reformer som matchas av skuldlättnader från landets europeiska partners. De nödvändiga reformerna och målen måste baseras på trovärdiga antaganden. Som vi har sagt, det är en avvägning mellan vad som är möjligt om vad som är möjligt i fråga om reformer och omfattningen på den skuldlättnad som krävs", skrev IMF i uttalandet.

En företrädare för Greklands regering noterade i ett e-postat meddelande att IMF:s tankar på att orsaka en kredithändelse i Grekland, som kan destabilisera Europa, är farliga.

Enligt Wall Street Journal skrev Greklands premiärminister Alexis Tsipras ett brev till IMF-chefen Christine Lagarde på lördagen där han krävde besked om de läckta uppgifterna representerar fondens officiella position i frågan.

Premiärministern ska också ha tagit upp frågan med Greklands president och med övriga partiledare, och han avser också att kontakta andra europeiska ledare, inklusive Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -