Balanserad risk menar Draghi

Makro ECB-chefen Mario Draghi menar att riskerna i ekonomin är balanserade men efterlyser samtidigt mer strukturåtgärder för att stärka ekonomin.

ECB-rådet anser att riskerna mot tillväxten i stort sett är balanserade och inkommande data bekräftar fortsatt en allt starkare ekonomi. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Det underliggande inflationstrycket är dock fortsatt dämpat och tyngs av svaghet hos energipriserna. "En betydande grad av penningpolitisk ackommodering är fortfarande nödvändig för att underliggande inflationstryck gradvis ska byggas upp", sade ECB-chefen.

Den ekonomiska återhämtningen har blivit bredare men har ännu inte slagit igenom i priser, sade Mario Draghi. Han sade att inflationen väntas ligga nära nuvarande nivåer under de kommande månaderna och att kärninflationen ännu inte har visat någon övertygande uppåtgående trend. På medellång sikt väntas dock kärninflationen stiga gradvis.

Mario Draghi också sade att ECB:s åtgärder har betydande effekt i euroområdet och upprepade budskapet att euroländerna behöver vidta mer strukturåtgärder för att stärka ekonomin. ECB-rådet tittar inte på någon enskild datapunkt vid beslut om eventuell nedtrappning av obligationsköpsprogrammet, så kallad tapering. Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter torsdagens räntebesked.

Han sade att rådet medvetet lämnar öppet när en diskussion kommer att hållas, men noterade också att i september finns mer information tillgänglig i form av exempelvis ECB:s nya ekonomiska prognoser.

I en kommentar från schweiziska fonden RAM Active Investments skriver bolagets seniorförvaltare Gilles Pradère att "som förväntat så gav ECB ett balanserat budskap som var pragmatiskt då de ekonomiska förhållandena har förbättrats, men fortfarande stödjande då inflationsnivåerna är för låga".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -