EU: Skatteparadis måste straffas

Panama Papers EU-länderna bör enas om en gemensam lista över skatteparadis inom sex månader, sade EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici vid en presskonferens på torsdagen, då han kommenterade avslöjandena om Panama-dokumenten.

För närvarande har varje EU-land sin egen lista över länder som betraktas som skatteparadis där antalet varierar från 85 länder till noll.

"Givetvis är antalet skatteparadis inte noll. Jag uppmanar medlemsländerna att enas om en gemensam metod för att definiera skatteparadisen", sade skattekommissionären.

Kommissionären kritiserade vissa EU-länder - utan att nämna namn - för att vara ovilliga att agera mot tredje land som inte uppfyller internationella standarder.

Han underströk att det ännu är oklart hur mycket olaglig verksamhet som Panamapapprena avslöjar. Men agerandet har tveklöst varit omoraliskt och oetiskt.

Panama är ett av de länder som inte har velat samarbeta med EU om informationsutbyte, sade han.

"Vi måste slå hårt mot jurisdiktioner som inte samarbetar, också med sanktioner", sade Pierre Moscovici.

Han betonade att kommissionen under en längre tid har drivit på för ökad skattetransparens inom EU, med informationsutbyte mellan skattemyndigheter. Nästa vecka kommer ett förslag om att multinationella företag måste rapportera vinster land för land.

Med tredje land har EU nyligen slutit avtal med Schweiz, Liechtenstein, Andorra och San Marino. Ett avtal väntas inom kort med Monaco.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -