Brittiska räntan oförändrad

Räntan Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,50 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

I Bloomberg News enkät trodde samtliga 41 tillfrågade bedömare att räntan skulle lämnas oförändrad.

För första gången på länge var ledamöterna i den penningpolitiska kommittén eniga om räntebeslutet, sedan Ian McCafferty slopat sitt tidigare yrkande på att höja räntan med 25 punkter.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 5 mars 2009, då den sänktes med 50 punkter till 0,50 procent.

Bank of Englands nya prognoser tyder på att inflationen kommer att ligga under 1 procent till slutet av 2016.

"MPC bedömer att riskerna mot de centrala projektionerna lutar över något mot nedsidan på kort sikt, vilket speglar sannolikhet för en större ihållighet för den låga inflationen. Låg realiserad inflation kommer att fortsatt dämpa ökningen i lönetrycket på kort sikt", skriver BOE.

Bankens svagare tillväxtutsikter speglar ökad oro över den internationella bilden och företrädarna noterar att tillväxtmarknaderna sannolikt kommer att växa i en svagare takt än tidigare år och att riskerna mot världsekonomin ligger på nedsidan.

De nya prognoserna pekar dock fortsatt på att inflationen kommer att stiga över 2-procentsmålet på två års sikt och enligt ledamöterna är en räntehöjning "mer trolig än inte" (more likely than not) under prognosperioden på tre år.

Bank of England sänker sina prognoser för BNP-tillväxten i år och nästa år och även för inflationen på kort sikt, enligt BOE:s inflationsrapport som presenterades i samband med räntebeskedet.

BNP väntas nu öka med 2,2 procent i år (2,5 tidigare) och 2,4 procent nästa år (2,7). Tillväxten väntas sedan bli 2,5 procent 2018.

KPI-prognosen skrivs ned i närtid, men är ganska oförändrad på medellång sikt. BOE räknar med att inflationen troligen ligger kvar under 1 procent till slutet av 2016. I det första kvartalet 2017 spås KPI-inflationen uppgå till 1,2 procent, ned från 1,5 procent i föregående prognos. Under det första kvartalet 2018 väntas inflationen ha stigit till 2,1 procent och sedan ligga på 2,2 procent under det första kvartalet 2019.

Löneprognosen sänks till 3 procent i år från 3,75 procent i november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -