På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Räntorna upp inför ECB-beslut

Makro Europaräntor stiger och dollarn stärks på torsdagen inför räntebeskedet från ECB i eftermiddag. Räntan på den tyska tioåringen har stigit och euron har tappat något mot dollarn.

Yenen har inte haft några större reaktioner efter räntebeskedet från BOJ under morgonen då centralbanken lämnade den penningpolitiska hållningen oförändrad, helt i linje med förväntningarna.

BOJ höjde sin bedömning av Japans ekonomi och ser nu en tillväxt på 1,8 procent under innevarande år, men senarelägger timingen för att nå inflationsmålet på 2 procent. Det är sjätte gången som BOJ senarelägger tiden för att nå inflationsmålet på 2 procent. Det är sjätte gången som BOJ senarelägger tiden för när inflationsmålet ska nås. Prognosen för kärn-KPI ligger på 1,5 procent för räkenskapsåret 2018, för tre år sedan låg denna prognos på 1,7 procent.

Inflationsförväntningarna är fortsatt inne in en försvagande fas och riskerna mot ekonomin och mot priserna lutar, enligt BOJ, mot nedsidan. Privatkonsumtionen har blivit mer uthållig mot bakgrund av en stadig ökning i sysselsättningen och inkomsterna. Företagens hållning för löner och prissättning är fortsatt försiktig, men de kommer sannolikt att gradvis skifta mot att höja löner och priser, tror centralbanken.

Capital Economics tycker dock att BOJ fortfarande är alltför optimistisk när det gäller inflationen och de ser små utsikter för att inflationsmålet ska kunna nås nästa år. "Konsekvensen är att vi räknar med att banken ska lämna sin policyhållning oförändrad under överskådlig framtid", skriver de i ett kundbrev. Yenen handlas på torsdagsförmiddagen vid 112:36 mot dollarn.

Höjdpunkten på dagens makroagenda är ECB:s räntebesked som publiceras kl 13.45 och 45 minuter senare inleds Mario Draghis presskonferens. ECB väntas inte göra några ändringar i vare sig QE-program eller styrräntor, men Nordea skriver i ett kundbrev att ECB möjligen kan släppa sitt språkbruk om beredskap att öka tillgångsköpen i sitt uttalande.

Enligt Nordea kan dock ECB välja att vänta till septembermötet med att ta bort språkbruket om obligationsköpen, då även nya prognoser presenteras. Då skulle tapering aviseras vid mötet i oktober.

"Ett av de främsta argumenten för detta scenario är det faktum att det ger mer bevis på inflationsdynamiken innan tapering aviseras liksom en kortare tid från aviseringen till genomförande jämfört med det första scenariot", skriver Nordea.

I det mest försiktiga scenariot förutser Nordea att ECB väntar till i december med att avisera sin plan för 2018, till dess kommer ECB att inta en "vänta-och-se"-hållning och köpa sig tid med att ha olika specialkommittéer som ser på tapering-scenariot.

I det snabbaste scenariot drar ECB ned sina månatliga tillgångsköp med 15 miljarder euro per möte, vilket skulle innebära att programmet tog slut i maj 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -