På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nästan ingen binder bolånen

Bolån. Få väljer att binda nya och befintliga lån för sitt boende. Det visar statistik över lån hos den statliga bolånebanken SBAB för augusti.

"Förväntningarna om att boräntorna ska förbli låga under lång tid framöver slår igenom i bolåntagarnas val av räntebindningstider", säger bankens chefsekonom Torg Borg, i en kommentar.

"En stor majoritet bedömer att den risk som det innebär att ha rörlig boränta är väl värd att ta", säger han.

För nytecknade bolån hos SBAB valde drygt 78 procent den kortast möjliga bindningstiden tre månader, det som kallas rörlig boränta.

Även gamla låneavtal som villkorsändrades placerades till största delen till tremånadersränta. Omkring en av tjugo valde att binda räntan när bindningstiden löpte ut.

"Därmed fortsätter också räntekänsligheten att öka. En oväntad ränteuppgång skulle kunna bli besvärlig och få stora effekter på efterfrågan och konjunktur", säger Tor Borg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -