På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fed kan behöva överraska marknaden med fler höjningar

Kommentar Federal Reserve avser gå försiktigt fram med nya räntehöjningar enligt det protokoll som publicerades på onsdagen. Högre inflation kan ändå tvinga fram skarpare åtgärder.

Efter att flera företrädare för den amerikanska centralbanken, med Fed-chefen Janet Yellen i spetsen, uttalat sig försiktigt och mjukt kring framtida räntehöjningar fanns egentligen ganska litet utrymme för överraskningar i det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerade under onsdagskvällen.

I samband med räntemötet i mars var det ändå två ledamöter som var beredda att höja räntan och bredare diskussioner fördes kring en möjlig räntehöjning i april.

Det finns dock ett antal faktorer som bekymrar majoriteten av ledamöterna i den penningpolitiska kommittén och som talar för att räntan kommer att ligga still i spannet 0,25–0,50 procent även i april.

Ett skäl är att tillväxten i USA trots allt legat lågt under det senaste halvåret och att inflationen fortfarande ligger under målet.

När mötet hölls den 15-16 mars hade dessutom de globala konjunkturutsikterna mörknat och flera ledamöter var dels oroliga för hur det skulle komma att påverka den amerikanska återhämtningen, dels bekymrade över hur en ny amerikansk räntehöjning skulle tas emot av finansmarknaderna. Risken var att det skulle kunna bli stökigt.

Sedan mötet har de globala konjunkturutsikterna blivit något bättre samtidigt som den amerikanska dollarn försvagats. Det gör att en räntehöjning på det penningpolitiska mötet 26-27 april åter kommit upp på agendan. Prissättningen på räntemarknaden är dock sådan att det ser mer troligt ut med en räntehöjning i juni, och endast om konjunktursignalerna är hyggliga.

En liten rysare för Federal Reserve är ändå att kärninflationen (KPI exklusive priser på livsmedel och energi) faktiskt ligger och tickar runt 2,3 procent och att det finns flera bedömare som tror att den kommer att fortsätta att stiga.

Ett litet mardrömscenario för finansmarknaderna är trots allt att inflationen skulle visa tecken på att stiga snabbare och att Federal Reserve därmed skulle bli tvungna att höja räntan betydligt mer än den enda räntehöjning som är prissatt att genomföras i år. Federal Reserves egna prognoser pekar däremot på ytterligare två höjningar under 2016.

En liten kommentar kring den svenska riksbankschefen Stefan Ingves tal under gårdagen kan också vara på sin plats. En överväldigande majoritet bland oss som följer Riksbanken på nära håll blev grymt besvikna på de besked som riksbankschefen gav. Titeln på talet indikerade en omsvängning i synen på svensk penningpolitik men det mesta var egentligen bara gammal skåpmat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -