Antiklimax av Ingves

Räntan Riksbankschef Stefan Ingves lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningar som titeln på hans tal gett upphov till, även om talet var principiellt intressant.

Det framgår av analytikerkommentarer efter Riksbankschef Stefan Ingves med spänning emotsedda tal, "Tid för omprövning - i huvudet på en centralbankschef", på onsdagen.

Nordeas chefekonom Annika Winsth skriver dock i ett Twitter-inlägg att hon tyckte att Stefan Ingves i talet tog små steg i rätt riktning och öppnade för en mer flexibel syn på inflation och penningpolitik.

Hennes kollega, Nordeas chefekonom Torbjörn Isaksson, lyfter i ett kundbrev fram att Stefan Ingves säger att det är dags att se över målvariabeln, det vill säga att skippa KPI och fokusera mer på HIKP och KPIF, och att han också överväger att återintroducera toleransintervallet på +-1 procent runt inflationsmålet.

"Sammantaget blåser det nya vindar för penningpolitiken och Ingves tog ett litet steg i dag, även om det kanske var ett mindre steg än många hade räknat med", skriver Torbjörn Isaksson.

Han tillägger att om det blir någon förändring så är det antagligen mot mer flexibilitet, men att förändringarna kommer att bli gradvisa och att Ingves tal i dag inte ändrar mycket för de kortsiktiga utsikterna för penningpolitiken.

Nordea räknar fortsatt med att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet under andra halvan av 2016.

SEB konstaterar att Stefan Ingves tal inte levererade på de höga förväntningarna som dess titel antydde.

"Även om det finns en del intressanta punkter så finns det inga indikationer som tyder på någon förändring av den penningpolitiska riktningen på kort sikt", skriver SEB i en kommentar.

I kontrast till kommentarer från vice Riksbankschef Cecilia Skingsley nyligen så betonar Stefan Ingves att Riksbanken är mycket beroende av den penningpolitik som förs i utlandet.

Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom, skriver i ett Twitter-inlägg att innehållet i talet var alltför magert och att det inte lyfter debatten. Han hade hoppats på ett tal i "Bank of England"- eller "Bank of Canada"-stil.

Stefan Mellin, Danske Bank, noterar att Stefan Ingves lyfte behovet av framtida reformer, men att inget tyder på att Riksbanken är på väg att ge upp sin lätta penningpolitik här och nu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -