Veckans vinnare och förlorare

Börscocktail Centralbankerna var i fokus under veckan som gick. Riksbanken rockade loss ordentligt medan amerikanska Federal Reserve drog ned förväntningarna om räntehöjningar.

Stockholmsbörsen som varit lite avvaktande fick plötsligt en ordentlig adrenalininjektion då Riksbanken överraskade och sänkte styrräntan ytterligare till minus 0,25 procent och samtidigt annonserades stora kvantitativa lättnader.

Efter beskedet lyfte börsen till en ny rekordnotering men har sedan dess fallit tillbaka lite grann. Under veckan har Stockholmsbörsen stigit 2,3 procent och börshumöret har varit glatt även på andra håll. Dow Jones har stigit 1,2 procent och tekniktunga Nasdaq 2,5 procent. Frankfurtbörsen som förra veckan rallade som på steroider steg mer modesta 1 procent den här veckan.

Stefan Ingves räntehets fick som väntat den svenska kronan att rasa i värde, främst mot dollarn. Men när den amerikanska centralbanken inte var riktigt så aggressiv i sin räntehöjningsretorik blev det tillfällig kaos på valutamarknaden.

Kanske brann det till i kretskorten på valutarobotarna. Priset på en dollar föll från en toppnotering över 8,80 kr till cirka 8,40 kr men återhämtade sig raskt. Och i skrivande stund handlas en amerikansk dollar till 8,68 kronor. På tolv månader har den svenska kronan tappat 36 procent i värde mot dollarn, vilket är mumma för exportbolagen men trist för semesterresenären.

Den allt starkare dollarn bidrar också till att dämpa oljeprisets utveckling och allt fler talar nu om att prisnedgången kan fortsätta mycket länge. På en månad har oljepriset kommit ner från 62 dollar per fat till 55 dollar.

Den som suktat efter skandaler kunde gotta sig i att byggbolaget Skanska misstänkts ha betalat ut mutor i samband med ett motorvägsbygge i Tjeckien 2011, enligt Sveriges Radios Ekot.

Snabbt gav Skanska dock svar på tal och i ett pressmeddelande skriver bolaget att man genomfört en internrevision i Tjecken det aktuella året och att den granskningen inte funnit några oetiska överträdelser. För den som tvivlar på det goda uppsåtet har bolaget tillsatt en extern utredning. Mutryktena tycks dock inte haft någon större påverkan på Skanska-aktiens utveckling.  

En roligare nyhet var att spelutvecklaren Evolution Gamning fick en flygande start på sin First North-listning. Teckningskursen var satt till 80 kronor, i toppen av teckningsintervallet, men trots det lyfte aktien ordentligt när handeln drog igång. På fredagseftermiddagen kostar en aktie strax över 90 kronor.

På väg till börsen är också inkassobolaget Hoist Finance. Erbjudandet kan tecknas fram till den 23 mars, vad Placera tycker om erbjudandet kan du läsa här.

Ett tappert försök att agera glädjespridare var Com Hem med planen att lösa in aktier i bolaget för närmare 500 miljoner kronor. Aktierna skulle lösas tillbaka för 73,50 kronor per styck och ofta när det är tal om ett sådant här förfarande sker återköpen till en viss premie. Således blir det hela fördelaktigt för aktieägarna.

Men på fredagen handlades aktien till 74,50 kronor och det först så generösa erbjudandet från bolaget förefaller just nu mer eller mindre värdelöst.

Gladare stämning blev det när det blev känt att Altor köpt 25 procent av stamaktierna i Transcom från Kinnevik. Affären gör Altor till storägare i bolaget men Kinnevik behåller 1,9 miljoner aktier. Direkt var budryktena igång och Transcom hör till veckans vinnare på Stockholmsbörsen efter att aktien stigit 19 procent.

Nog för det hade varit härligt att ha äga Transcom-aktier, men ännu bättre känner sig nog den som köpt Karo Bio. Aktien är börsens starkast lysande stjärna denna vecka och har stigit nästan 70 procent. Det händer inte hela tiden.

Veckans silvermedalj går till Seamless som stigit 28 procent på en vecka efter att bolaget lanserat sin mobilbetalningstjänst Seqr i semesterfavoriten Tyskland.

Valutavinnaren Consilium tog hem veckans brons efter att aktien stigit 25 procent. Flera positiva nyheter har cirkulerat kring bolaget bland annat att orderingång och omsättning ökat kraftigt under årets första två månader. Bolaget emitterade också ett nytt obligationslån, delvis för att refinansiera utestående. 

Fastighetsbolagen har länge varit börsens vinnare men nu höjer Placeras Jesper Strandberg ett varningens finger för fastighetsfonderna. Det bästa tiderna för fastighetsbolagen lär vara passé men det behöver på inget sätt innebära några närstående katastrofer. 

Kastar vi ett getöga på nordiska branschindex så toppar Industrivaror som stigit hela 4,9 procent, följt av Transport och flyg som stigit 4,5 procent. I övrigt är det jämna uppgångar i alla sektorer men svagast var Telekom och IT som stigit 2,1 procent.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Industrivaror 4,9 3,2
Transport och Flyg 4,5 6,9
Energi 4,0 -3,6
Investmentbolag 3,7 2,5
Hälsovärd 3,3 5,8
Material 2,8 1,7
Bygg och Fastighet 2,3 0,4
Finans och försäkring 2,3 3,7
Konsumentvaror 2,1 1,0
Telekom och IT 2,1 1,8
Källa Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag  

 

Zoomar vi in på den svenska storbolagslistan så finner vi också som förväntat industribolag som Atlas Copco, Alfa Laval bland de aktier som stigit mest denna vecka.

Storbolagslistans största vinnare var dock oljebolaget Enquest som klättrat över 10 procent. Veckan har varit nyhetsrik för bolaget och bland annat har styrelseordförande i bolaget ökat på sitt innehav ytterligare.

På andra sidan skalan fanns också ett oljebolag. Africa Oil tog veckans jumboplats, efter att aktien backat 3,2 procent.

Kycklingproducenten Scandi Standard föll över 4 procent på fredagen efter att fågelinfluensa nått Sverige. De smittade fågelparet var två knölsvanar, hemmahörande i Stockholm.

På storbolagslistan steg 73 bolag medan 20 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Här kan du bläddra vidare bland fondvärldens vinnare och förlorare

Veckans mest lästa artiklar var:

Riksbanken har panik

Evolution Gaming värd att teckna

Här blir guldregnet störst i vår

Varning för fastighetsfonder

Europa glödhett

Under veckan publicerades analyser på:

Något är fel i Eniro – Aktiekommentar

Kinnevik är spännande men riskfyllt – Aktiekommentar

Lammhults

Securitas

Full pott för Bure - Aktiekommentar

Europa är glödhett – Aktiekommentar

Moberg Pharma

MQ

Skistar

Hoist Finance

Veckans kanske mest haussade evenemang var den partiella solförmörkelsen. Solen skymdes av månen och… Ja, sen var den inte skymd längre. Det var lite som ett svenskt kval till fotbolls-EM. Nästa fredag spelar Sverige borta mot Moldavien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -