Fonder för oroliga

Fondanalys Börserna faller, konjunkturen tar inte fart och de geopolitiska riskerna har ökat. Då är det naturligt att fondspararna söker sig till säkrare hamnar. Placera listar fonderna som låter dig sova gott om natten.

När börserna faller runt om i världen sitter många fondsparare med fingret på säljknappen och frågar sig om nedgången ska fortsätta eller om centralbankerna ska komma ridandes på sina vita hästar och rädda marknaden igen.

Medicinen som den europeiska centralbanken hittills har ordinerat har inte haft önskad effekt på konjunkturen. Den har inte heller mottagits så väl av finansmarknaden som många hade önskat.  Visserligen har börserna stigit, drivna av superlåga räntor och hopp om att konjunkturen ska ta fart, men så har inte blivit fallet.

Placera antar att centralbanksledningarna har bråda dagar med att ta fram nya bättre mediciner. Men det är svårt, det mesta är redan prövat.

Det är fullt förståeligt att fondsparana blir oroliga. Vissa säljer, andra drar ned på risken. Placera anser att det senare är att föredra. Det är nämligen oerhört svårt att tajma marknaderna, framför allt när osäkerheten är så stor som idag och när det är geopolitiska faktorer som styr en stor del av investerarnas riskhumör.

Bland Placeras rekommendationer finns fonder i alla riskklasser. Oroliga sparare som önskar sova gott om natten bör titta närmare på våra rekommenderade låg- och medelriskfonder.

En annan fond som många gånger är med på våra månadslistor är Danske Invest Horisont Försiktig. Det är global blandfond som investerar lejonparten av sitt kapital i räntebärande värdepapper. Normalfördelningen för tillgångsallokeringen ligger på 70 procent räntor och 30 procent aktier.

Redan i maj 2012 satte Placera köp på fonden, läs här, och följde upp den analysen för ett år sedan, läs här.

När vi nu gör en ny uppföljning visar det sig att fonden fortsätter att hålla formen. Det senaste året har fonden stigit med drygt 10 procent, Det är klart bättre än snittet av fonder i kategorin som ligger på drygt 7 procent.

Även de senaste tre åren ligger Danske Invest Horisont Försiktig riktigt bra till. I genomsnitt har den stigit med drygt 8,5 procent per år till en risk på 3,8 procent. Motsvarande siffror för kategorin som grupp ligger på knappt 6 procent i avkastning och knappt 3 procent i risk.

Den högre risken i Danske Invest Horisont Försiktig vägs upp med råge av den högre avkastningen. Det visar sig också i betyget som Morningstar har gett fonden. De senaste tre åren ligger det på fem, av fem. Sedan hösten 2008 har fonden prenumererat på betyg fyra och fem. Placeras köprekommendation står således fast.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 149,37 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -