Gör det själv-spararen får allt svårare att slå proffsförvaltaren

Fondanalys Köp en aktiefond och en räntefond som har du skapat din egen blandfond, brukar det heta. Men det kan visa sig lättare sagt än gjort att få bättre avkastning än duktiga blandfondsförvaltare.

I orostider drar privata sparare ner på risken. Det syns tydligt i statistiken från Fondbolagens förening. Fondspararna säljer aktiefonder och köper räntefonder. Statistiken visar också att blandfonder, fonder som både investerar i aktier och räntebärande värdepapper, har fått ett uppsving.

Idag uppgår det totala investerade fondkapitalet till drygt 325 miljarder kronor i blandfonder. Lejonparten, drygt 98 procent, är placerat i blandfonder med stor aktieexponering. Endast några procent ligger i fonder som tillhör kategorin blandfonder försiktig. I sådana fonder uppgår aktiedelen till endast cirka 25 procent, varför de kan ses som de minst osäkra blandfonderna.

För många fondsparare har blandfonder varit en besvikelse, främst de som erbjuds av storbankerna och de stora försäkringsbolagen. Spararna förväntar sig att förvaltaren aktivt ska flytta kapitalet från aktiemarknaden till den mindre riskfyllda räntemarknaden under orostider, och tvärt om. Men så är oftast inte fallet då fonderna tenderar att hålla aktiedelen och räntedelen statiska, oavsett marknadsläge. Det gör att priset, eller förvaltningsavgiften, är ofta för högt i förhållande till vad man får.

Därför har rekommendationen många gånger varit att spararna själva kan, både billigare och bättre, sätta samman sina egna blandfonder genom att köpa en aktie- och en räntefond. Men en sådan rekommendation är svårare att motivera idag än tidigare.

Placera.nu har analyserat fonderna i kategorin, blandfonder försiktig, och hittat en som sticker ut på ett positivt sätt.

Danske Invest Försiktig är en fond-i-fond som investerar i andra Danske Investfonder. Fonden har ingen egen avgift, utan den faktiska avgiften beror på vilka fonder den investerar i och vad de kostar. I dagsläget ligger avgiften på 0,78 procent per år.

Fonden har lyckats väl under åren, och Morningstar belönar den med näst högsta betyg, 4. De senaste tre åren har fonden stigit med drygt 21 procent, och de senaste fem åren ligger den på 16,5 procent plus.

Det kan jämföras med en egensammansatt indexfond bestående av 37,5 procent vardera i indexfonderna, Öhman Penningmarknadsfond och Öhman Obligationsfond, och 25 procent SPP Aktiefond Sverige eller Avanza Zero. Avgiften hamnar mellan 0,08 procent och 0,13 procent beroende på vilken aktiefond man väljer.

Den låga avgiften till trots, hade avkastningen blivit sämre än Danske Invest. De senaste tre åren har portföljen stigit med 15 procent och de senaste fem åren med 12 procent, efter avgifter.

Överavkastningen för Danske Invest Försiktig beror dels på den aktiva förvaltning som teamet bakom fonden bedriver, dels på den riskspridning som sker genom en bredare investeringsinriktning. Bland fondens största innehav finns såväl svenska långa obligationer som korta men även företagsobligationer. Aktiedelen som varierar mellan 15 och 40 procent ligger på idag på cirka 30 procent och består av både svenska, europeiska, amerikanska och globala aktier.

Det är dessutom svårt att jämföra gör-det-självarens indexportfölj som bara investerar i svenska aktier och räntebärande tillgångar med en fond som investerar bredare geografiskt.

Dagens finansmarknad erbjuder så många olika investeringsmöjligheter att det är svårare att göra det själv nu än för fem, tio år sedan. Att sätta ihop en egen slagkraftig blandfond innebär sannolikt att man behöver en portfölj av tre till 5 olika indexfonder. Dessutom ska den omviktas regelbundet då de underliggande marknaderna fonderna investerar på tenderar att röra sig kraftigare nu.

Tar man också hänsyn till att de som främst väljer försiktiga blandfonder är passiva, försiktiga och relativt ointresserade sparare så blir det än svårare att rekommendera en egensammansatt fondportfölj. Risken är överhängande stor att de omplacerar vid fel tillfällen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 154,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -