Köpvärda fonder i februari

Fondtips 2014 inleddes med stigande börser men i slutet av januari kom rekylen som många befarat. Valutakrisen i Argentina fick investerare att snabbt trycka på säljknappen. Placera tror dock att det är just en rekyl och är inte så oroade för framtiden.

Inför januari beskrev vi de hot och möjligheter som aktiemarknaden stod inför. Det som då talade för aktiefonder var bland att den globala underliggande konjunkturen fortsätter att kontinuerligt stärkas. Inflationssiffrorna är låga vilket gör att marknadsräntorna spås ligga kvar på låga nivåer under en överskådlig tid.

De hot som vi lyfte fram mot aktiefonder var att böserna hade gått väldigt starkt i slutet av förra året. Den sista delen av december steg Stockholmsbörsen med 7 procent. Det är mycket, vilket betyder att risken för en rekyl hade ökat, åtminstone på kort sikt.

Året började bra men i slutet av januari blev vi sannspådda. Rekylen initierades av att valutakrisen i Argentina plus sura inköpschefer i bland annat Kina. Investerarna var snabba att kliva ur vilket ledde till breda börsnedgångar i allmänhet och för tillväxtmarknaderna i synnerhet.

Placera räknar dock med att den underliggande konjunkturtillväxten är intakt och att rekylen inte är mer än en rekyl. Därför är vi inte så oroade för den långsiktiga utvecklingen. Det som främst hotar aktiefonder den närmaste tiden är bokslutsrapporterna för 2013. Hittills har endast ett fåtal bolag offentliggjort hur det gick sista kvartalet förra året och hur de ser på framtiden, så att det är svårt att bilda sig en uppfattning.

Störst risk ser vi bland småbolagen som har stigit kraftigast det senaste året. De är inte lika välanalyserade som de stora bolagen utan påverkas mest av riskviljan bland privatsparare. Storbolagen har också justerats ned genom ett antal vinstvarningar den senaste tiden, som gör att förväntningarna inte är lika höga för dem. Därför har de större motståndskraft mot sämre rapporter.

Inför februari behåller vi vårt fokus på Europa och gör en förändring i listan över köpvärda fonder. Bland högriskfonderna tar vi in Allianz Europe Equity Growth på bekostnad av Aberdeen European Equity Income. Den främsta anledningen till det är att vi bedömer att intresset för bolag med hög direktavkastning inte är lika intressant i början av året som senare.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här. 

Allianz Europe Equity Growth: I vår djupdykning bland Europafonderna har vi fastnat för Allianz Europe Equity Growth. Fonden som fokuserar på tillväxtbolag har lyckats bättre än de flesta andra. Läs hela analysen här. 

CB European Quality Fund European Equity: Det är en defensive europeisk aktiefond som investerar i bolag som förvaltaren bedömer har förmågan att hålla sina vinstnivåer under en hel konjunkturcykel. Portföljen är mycket koncentrerad, med mellan 20 och 33 olika innehav. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs mer här.

Kryddfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i augusti, läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 844,92 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 816,20 -
Allianz Europe Equity Growth A EUR Köp 1 519,09 -
CB European Quality Fund A Köp 767,24 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 203,32 -
AMF Balansfond Köp 193,52 -
Cliens Mixfond B Köp 1 843,39 -
Öhman Kort Ränta A Köp 97,90 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 113,06 -
Atlant Stability Köp 1 304,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -