Tid för Europafonder

Fondanalys De bästa köpen gör man när andra säljer. Investerarna skyr Europa som pesten, därför kan det vara läge att börja bygga upp en Europaexponering. Placera.nu har aktiefonderna som har förutsättningarna att prestera riktigt bra när de europeiska börserna vänder.

Europa en av de regioner i världen som har tagit mest stryk den senaste tiden. Det breda MSCI Europaindex har backat med 11 procent de senaste sex månaderna. Det är tre gånger så mycket som världsindex, som har gått ned med knappt 3 procent.

Värderingarna har också fallit kraftigt den senaste tiden och nu ligger p/e-talet på cirka 9 för vinsterna 2012 i de europeiska bolagen som genomsnitt. Vi får gå tillbaka till årsskiftet 2008/2009 för att hitta samma låga värderingar. Även de förväntade utdelningarna ligger på höga nivåer, direktavkastningen är beräknad till knappt 4 procent, enligt Factset.

Är det då tillrådligt att köpa Europafonder, kan man fråga sig? Risken är stor att det blir värre innan det blir bättre. Värderingarna kan komma ned ytterligare om kurserna faller och vinstprognoserna står fast. Faller vinsterna stiger värderingarna och aktiemarknaden kan snabbt se dyr ut.

En annan viktig fråga, som ingen har svar på är; hur lång tid det tar innan det vänder. Den framtida utvecklingen hänger mycket på hur politikerna kan lösa Europas skuldkris. Just nu är pessimisterna fler än optimisterna. Men faktum är att MSCI Europaindex har gått upp med 10 procent de senaste tre månaderna, räknat i kronor.

Aktiemarknaden tjuvstartar dessutom alltid i förhållande till konjunkturen. Så även om Europas ekonomi fortfarande är på nedgång kan europeiska aktier mycket väl vända upp.

Ändå är det i dagsläget betydligt lättare att argumentera för en fortsatt nedgång än för en uppgång. Ingen vet när vändningen sker. Det kan man först i efterhand konstatera. På samma sätt är det vid vändningen efter en lång uppgångsperiod. Då är det få som tror, eller kanske vill tro, på en nedgång. Då är de flesta euforiska och tror att träden kan växa till himlen.

Samtidigt görs de bästa investeringarna när det ser som mörkast ut, då aktier är billiga och de som vill sälja fler än de som vill köpa. När det väl vänder kommer det att finnas en hel del förlorad mark att ta igen.

Därför kan det vara läge att så smått börja bygga upp en exponering mot Europa. Det görs bäst försiktigt genom successiva investeringar. Placera nu har analyserat de breda Europafonderna och hittat ett antal fonder, med olika risknivåer, som vi tror har goda förutsättningarna att prestera riktigt bra framöver, om marknaden vänder.

Vårt val för en defensiv aktiefond är European Quality Fund European Equity. Den förvaltas av Carl Bernadotte på CB Asset Management. Av Morningstar har fonden belönats med högsta betyg under lång tid.

Fonden investerar i europeiska företag som förvaltarna bedömer har förmågan att hålla sina vinstnivåer under en hel konjunkturcykel. Portföljen är mycket koncentrerad, med mellan 20 och 33 olika innehav. Vid senaste rapporten var de största innehaven i läkemedel- och industribolag.

Förvaltarnas investeringsperspektiv är långsiktigt i det avseendet att ingen form av kortsiktig handel bedrivs. Då förvaltarna endast allokerar med utgångspunkt från enskilda aktiers potential och inte i förhållande till deras vikt i olika index, kan fondens utveckling väsentligt avvika från marknadens utveckling.

Målsättningen är att generera högre avkastning till lägre risk än MSCI Europaindex. De senaste tre åren ligger avkastningen i nivå med index men risken har varit lägre. Den lägre risken visar sig också i fondens betavärde som ligger på drygt 0,5.

Det betyder att fondens rör sig hälften så mycket som index i upp-och-nedgångar. Det är främst under oroliga tider som fonden klarar sig relativt bäst, medan den tenderar att hänga med fullt ut när börsen går starkt.

De senaste tre månaderna har fonden inte hängt med index utan ligger på plus knappt 4,5 procent. Samtidigt har index stigit med över 10 procent. Därför finns det chanser att fondens innehav kommer att premieras längre fram, vilket kan ge en extra avkastning. Förvaltningsavgiften ligger på 1,5 procent utanför PPM och i PPM uppgår den till 0,85 procent.

Vårt andra val faller på BL-Equities Europe B. Det är också en relativt försiktig europeisk aktiefond. Bakom fonden står bolaget Banque de Luxembourg. Fonden förvaltas av Ivan Bouillot sedan 2004. Det är ingen raketfond. Betavärdet ligger på 0,8, vilket betyder att när Europaindex stiger 10 procent stiger fonden 8 procent, det motsatta gäller också. När index går ned borde fonden bara falla mindre.

Det är också på nedsidan som BL-Equities Europe B har visat sin bästa sida de senaste åren. Sett över tre år har MSCI Europaindex stigit med drygt 9 procent, medan fonden har gått upp hela 30 procent. Risken, mätt som standardavvikelse, har legat i nivå med index. De senaste sex månaderna har fonden backat med 5 procent medan index har fallit med 9 procent.

Det är fondens fria placeringsinriktning som har möjliggjort den goda, relativa, avkastningen. Fonden följer inget index utan investeringarna baseras uteslutande på vad förvaltaren tror är bäst för tillfället. Fonden har varit starkt underviktad i finans och enligt den senaste rapporten var endast knappt 4 procent investerat i sektorn, jämfört med drygt 16 procent för de breda europafonderna som grupp.

Ivan Bouillot har också investerat en mindre andel i cykliska bolag jämfört med andrar breda Europafonder. Enligt rapporten låg vikten i cykliskt på drygt 20 procent, jämfört med 36 procent för fonderna som grupp. Istället har han satsat på stabila konsumentbolag, där fonden har placerat drygt 25 procent av kapitalet. Motsvarande siffra för fonderna som grupp ligger på drygt 13 procent.

För sin fina historiska avkastning över tre år har Morningstar belönat fonden med högsta betyg, 5. Samma rating har fonden haft sedan december 2008. Placera.nu tror att Ivan Bouillot kan fortsätta att balansera fondens kapital på ett bra sätt även framöver. Vår rekommendation är successiva köp under de kommande månaderna.

Ytterligare en fördel är att fonden har en låg förvaltningsavgift. I PPM ligger den på 0,54 efter rabatten, och utanför på 1 procent. Breda europeiska aktiefonder brukar kosta kring 1,4 procent.

Dessvärre finns BL-Equities Europe varken på Avanzas eller på Nordnets plattformar ännu. För att förekomma läsare betonar placera.nu att fondens officiella köpavgift på 5 procent är den från prospektet och sällan gäller, utan brukligt är att den är 0 eller 1 procent.

De som vill satsa på en europeisk indexfond kan med fördel välja Handelsbanken Europafond Index. Den följer MSCI Europaindex som består av cirka stora 200 bolag. Avgiften är riktigt låg, 0,4 procent per år, utanför PPM och 0,22 procent i PPM.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
CB European Quality Fund A Köp 608,64 -
Handelsbanken Europa Index Crit (A1 SEK) Köp 81,26 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -