EU sätter stopp för hemliga ersättningar

Försäkring Nu har EU beslutat om att det ska bli förbjudet för försäkringsförmedlare att ta emot provisioner.  Men den förmedlare som stryker ordet oberoende ur sin verksamhetsbeskrivning kan fortsätta ta emot kronor i fickan från försäkringsbolag.

Pensions- och försäkringsmarknaden är en lukrativ marknad, med både synliga och osynliga avgifter. Till de osynliga hör provisioner mellan rådgivare/förmedlare och fond- och försäkringsbolag.

Dessa är extra problematiska eftersom förmedlaren eller rådgivaren ofta förutsätts ge oberoende råd, men som sedan får provision från det bolag vars fond förmedlaren rekommenderar till spararen. Därmed kan spararen hamna i en situation där han eller hon rekommenderas att köpa det som förmedlaren får högst provision för.

Men nu ska provisioner för oberoende förmedlare förbjudas i hela EU. Det beslutade EU-kommissionen i ett nytt EU-direktiv, kallat IMD II, som anlände i veckan.

Men det finns ett men. Förbudet gäller bara om förmedlaren kallar sig för "oberoende". I praktiken kan en förmedlare därför bara helt enkelt bara ta bort ordet ur beskrivningen av sin verksamhet, och sedan fortsätta ta emot pengar från det försäkringsbolag vars produkter försäkringsbolaget vill att förmedlaren ska sälja.

Dock innebär EU:s krav att alla förmedlare, även de som inte kallar sig för oberoende, måste redovisa vilken ersättning de får från försäkringsbolagen för att förmedla en produkt. Detta blir de tvungna att göra trots att kunden inte har frågat om den informationen.

För svensk del pågår en inhemsk utredning där möjligheterna att införa ett provisionsförbud utreds av forskaren Anders Parment på Finansmarknadskommitténs initiativ. Hade inte EU kommit fram till att man ville förbjuda provisioner hade det varit svårare för finansmarknadsminister Peter Norman - som satsat en del prestige i projektet - att på egen hand införa provisionsförbud.

Anders Parments utredning är dock inte klar och därför återstår det att se om Sverige inför ett förbud i enlighet med EU:s direktiv - som alltså bara gäller oberoende förmedlare - eller om man väljer att gå ett steg längre och införa ett bredare förbud för all förmedlingsverksamhet.  Placera.nu har förgäves försökt nå Anders Parment för en kommentar.

På Svenska försäkringsförmedlares förening gillar man överhuvudtaget inte att provisioner ska förbjudas.

"Ett förbud bryter mot avtalsfriheten och fri konkurrens, affärslösningar som efterfrågas skulle inte kunna genomföras och alla skulle inte kunna få värdefull rådgivning", skriver Svenska försäkringsförmedlares förening i en kommentar till EU-beslutet.

Det förmedlardirektiv som EU nu beslutat om gäller liv- och sakförsäkringsprodukter. Om försäkringen innebär någon form av kapitalplacering, exempelvis en kapitalförsäkring, så omfattas den av ett annat direktiv, kallat Mifid, som är ett direktiv för värdepapper.

Nu är ett Mifid II på väg, och kommer förmodligen innefatta ett hårdare provisionsförbud för rådgivare inom kapitalplacering än det som finns i förmedlardirektivet. Hela regelverket Mifid II beräknas vara färdigt först 2015.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -