Så funkar försäkringsförmedlarna: "Gratis" råd blir riktigt dyra

Pension Hör du till dem som fått "gratis" råd av en försäkringsförmedlare utan att förstå hur de tjänar sina pengar? Här är svaret.

Tidigare kallades de försäkringsmäklare men i samband med nya regler har branschen bytt namn till försäkringsförmedlare. Den mesta kända försäkringsförmedlaren i Sverige är nog Max Matthiessen, men därutöver finns hundratals andra. Deras verksamhet går ut på att knyta upp stora och små företag så att dessas anställda vänder sig till försäkringsförmedlaren för att teckna allsköns pensions-, liv- och hälsoförsäkringar. De anställda betalar normalt sett ingenting för detta och även för bolagen är det ofta i princip gratis. I stället tjänar förmedlaren sina pengar på försäljningsprovisioner från de försäkringsbolag vars produkter förmedlaren "råder" spararen att teckna.

Vad rådet blir kan dock påverkas av annat än kundnytta. Just nu pågår exempelvis en säljtävling utlyst av SEB Trygg Liv där de 20 förmedlare som sålt flest avtalspensioner under oktober-december 2006 bjuds på en generös helkväll. Av lätt insedda skäl är kvällen kopplad till ett "utbildningsseminarium" men i praktiken handlar det helt klart om en säljtävling med belöning till den som sålt mest.

Säljtävlingar är dock inte unikt för SEB Trygg Liv utan något som de flesta kan tänkas arbeta med. Men bjudmiddagar är bara den lilla biten. Därutöver finns stora pengar att tjäna på att förmedla pensionsförsäkringar. Vad gäller tjänstepensioner är det vanligt att förmedlaren får 20-25 procent av första årets premie. Detta är dock inte riskfritt eftersom förmedlaren samtidigt kan tvingas betala tillbaka en del av pengarna om spararen byter försäkringsbolag inom tre år, eller i Skandias fall fem år.

Därefter är det brukligt att förmedlaren varje år får 2 procent på inbetalda premier. Det börjar dock bli allt vanligare att förmedlarens ersättning i stället är knuten till hela kapitalstocken snarare än den årliga premien. Räknat på hela kapitalet brukar mäklaren kunna få 0,3-0,4 procent per år.

Hur mycket pengar handlar det om i kronor och ören? En typisk tiotaggare (årsinkomst på minst tio inkomstbasbelopp motsvarande 445 000 kronor år 2006) sätter av 4 000-5 000 kronor per månad vilket innebär att försäkringsförmedlaren över en femårsperiod får ut cirka 18 000 kronor från varje kund som stannar kvar. Räknat på totalt inbetalat belopp 270 000 kronor (4 500 per månad x 5 år) motsvarar det en kostnad på 6,6 procent eller 1,3 procent per år som försäkringsbolaget alltså måste hämta in via extra avgifter från spararen.

Annorlunda uttryckt: Försäkringsbolaget måste ta in avgifter på långt mer än 1,3 procent per år för att tjäna några pengar de första fem åren. Detta är alltså inte pengar som går till löner åt en duktig förvaltningsorganisation, utan något som för spararen helt saknar värde. Något att tänka på.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -