EU kan sätta stopp för Normans provisionsförbud

Sparande För att finansmarknadsminister Peter Norman ska kunna införa det provisonsförbud för förmedlare som nu utreds krävs det att EU är med på noterna. Men enligt nya besked från Bryssel kan provisioner i finansbranschen fortsätta att tillåtas.

Pensions- och försäkringsmarknaden är en lukrativ marknad, med både synliga och osynliga avgifter. Till de osynliga hör provisioner mellan rådgivare/förmedlare och fond- och försäkringsbolag.

Dessa är extra problematiska eftersom förmedlaren eller rådgivaren ofta förutsätts ge oberoende råd, men som sedan får provision från det bolag vars fond förmedlaren rekommenderar till spararen. Därmed kan spararen hamna i en situation där han eller hon rekommenderas att köpa det som förmedlaren får högst provision för.

Redan för över ett år sedan föreslog Finansinspektionen att provisioner till rådgivare och förmedlare skulle förbjudas. Finansinspektionens åsikt i frågan fick gehör hos Finansdepartementet och finansmarknadsminister Peter Norman. Norman tillsatte en utredning där möjligheterna att förbjuda provisioner till förmedlare skulle undersökas.

Men frågan är hur stort handlingsutrymme Anders Parment, som är den som leder utredningsarbetet, har. Mitt i arbetet stöter nämligen FI och den svenska regeringen på motstånd i frågan - från EU-håll.

I detta nu arbetar nämligen EU-kommissionen med det kommande så kallade Mifid II-direktivet, ett nytt regelverk gällande värdepapper som ska vara gemensamt för hela den europeiska finansmarknaden.

Mifid omfattar inte direkt förmedlarbranschen, men däremot indirekt då skrivelser i Mifid väger tungt när regler för förmedlingsbranschen ska formuleras. Dessutom ryktas det att flera EU-direktiv, som gäller såväl fonder som försäkringar och förmedling, ska få gemensamma skrivningar när det gäller just provisionsutbetalningar till mellanhänder.

Och frågan om provisionsförbudets vara eller icke-vara i Mifid II är långt ifrån avgjord.

En formulering om ett provisionsförbud fanns med i ett tidigare förslag till Mifid II. Men på tisdagen deklarerade EU-parlamentets utskott för ekonomi- och valutafrågor att den skulle strykas.

Istället vill EU-parlamentet se en för rådgivare betydligt snällare formulering, där provisioner inte ska förbjudas.

"Det är svårt att se något annat scenario än att någon varit hos EU-parlamentet och lobbat för att formuleringen ska strykas. Det finns starka intressen bakom det här", säger Björn Wendleby, advokat på Magnusson advokatbyrå med inriktning på finansmarknaden.

Och finns inte formuleringen om provisionsförbud med i Mifid II när direktivet slås fast, så blir det svårare för den svenska regeringen att föra in förbudet i Sverige.

"Det är sagt så att reglerna ska vara gemensamma för alla EU-länder, så sådana saker ska bestämmas på EU-nivå. Gör det inte det blir det mycket svårare för Sverige att införa ett provisonsförbud", säger Björn Wendleby.

Den utredning som Peter Norman tillsatt beräknas vara färdig i juni. Utredaren Anders Parment har avböjt att kommentera EU:s ändringsförslag.

På Finansinspektionen säger presschef Jonatan Holst att man ännu inte hunnit ta ställning till förslaget.

Hela regelverket Mifid II beräknas vara färdigt först 2015, sannolikt efter många turer kring ett eventuellt provisionsförbud.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -