ECB minskar chans till RB-sänkning i maj

Makrokommentar Oförändrade räntor från ECB och inga tydliga signaler kring kommande räntesänkningar bidrar, tillsammans med hög amerikansk inflation, till öka osäkerhet inför Riksbankens besked den 8 maj. Allt kan komma att avgöras av fredagens inflationssiffror.

Den europeiska centralbanken (ECB) valde som väntat att låta sin inlåningsränta ligga kvar på 4,00 procent i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Refiräntan ligger kvar på 4,50 procent.

Det var heller inga större nyheter på den efterföljande presskonferensen utan till stora delar upprepades samma besked som gavs i mars.

Som kan summeras:

         ECB fortsätter att följa utvecklingen noga

         Risker för inflation och tillväxt finns på både upp- och nedsidan

         ECB fortsätter att vara fortsatt databeroende och kommer inte att på förhand att binda sig till en viss räntebana

         Vad Federal Reserve väljer att göra har liten påverkan på ECB:s framtid beslut

-          Till junimötet har banken betydligt mer information till hands för att eventuellt kunna göra en ränteförändring

Det kan tilläggas att en liten minoritet i ECB-ledningen ändå tog upp en diskussion kring att sänka räntan redan nu men valde ändå att acceptera majoritetens analys och lämna räntan oförändrad.

Inför junimötet så kommer ECB, förutom att ha tillgång till fler siffror bland annat över inflation och löner, där det senare tycks väga tungt för tillfället, även ha en ny prognos att ta ställning till.

Som ni läsare kanske förstår är inte undertecknad särskilt imponerad av ECB:s kommunikation men min bästa gissning är ändå att ECB sänker i juni. På marknaden sätts sannolikheten för en junisänkning till runt 80 procent.  

Förhoppningsvis tolkar även Riksbanken torsdagens ECB-besked i den riktningen men chansen för att Riksbanken skrider till verket och sänker räntan redan den 8 maj har minskat efter onsdagens amerikanska inflationssiffror och torsdagens ECB-besked. Fredagens svenska inflationssiffror blir därmed en ännu större rysare. Väntat är en KPIF-inflation på 2,5 procent och att KPIF exklusive energi sjunker till 3,2 procent.

Marknadsreaktionerna efter ECB-beskedet har varit förhållandevis små på valuta- och räntemarknaden. Däremot vände börserna, av någon anledning, tillfälligt upp efter räntebeskedet men låg fortfarande på minus.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -