USA och ECB avgörande för Riksbanken

Makroveckan Börser ner och räntor upp var trenden under förra veckan. Nu väntar en vecka med tungt räntebesked från ECB och viktiga inflationssiffror från bland annat USA och Sverige.

Det var lite surare tongångar på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen (Omxspi) backade med 0,9 procent medan S&P500 var ner med 1,0 procent och Stoxx600 med 1,2 procent. Till det kan tilläggas att S&P500 såg ut att gå mot en mer rejäl nedgång men räddades av en studs uppåt under fredagen.

Det som fick det amerikanska börshumöret att vända under fredagen var en överraskande stark sysselsättningsuppgång i USA när marssiffrorna presenterades. Med det starka fokus som varit på räntor skulle man kanske väntat sig en annan börsreaktion men efter en initial nedgång så valde marknadsaktörerna istället att fokusera på att sysselsättningssiffrorna indikerade en fortsatt stark amerikansk ekonomi. Därför blir också onsdagens amerikanska inflationssiffror och det penningpolitiska protokoll som centralbanken publicerar samma dag av högsta intresse. För det kan konstateras att de amerikanska räntorna har fortsatt att röra sig uppåt samtidigt som sannolikheten för en räntesänkning i juni skruvats ner. Överraskningar åt ettdera hållet kan ge stora följdeffekter på finansmarknaden. Den amerikanska tioårsräntan steg med runt 20 räntepunkter under veckan som gick.

En annan riktigt höjdpunkt under veckan som kommer är givetvis det räntebesked som ECB levererar på torsdag. Visserligen väntas ingen ränteförändring men många hoppas på att banken på ett mer tydligt sätt ska flagga för att räntan troligen kommer att sänkas i juni. Det kan ge finansmarknaden lite råg i ryggen.

Både det amerikanska inflationsutfallet och ECB:s besked får dessutom stor bäring på vad man ska tro om Riksbankens agerande. I det penningpolitiska protokoll som publicerades i förra veckan la direktionsmedlemmarna ovanligt stor fokus på hur andra centralbanker kunde tänkas agera och på kronans utveckling. Viktiga förutsättningar för hur Riksbankens skulle kunna handla, enligt flera direktionsmedlemmar. Så det är bara att hoppas på ett mjukt besked från ECB men lika viktigt blir förstås den svenska inflationssiffra som publiceras på fredag. Ett utfall under förväntningarna skulle sätta rejäl press på Riksbanken att sänka redan i maj, lite oberoende av hur andra centralbanker väljer att agera. På marknaden har man dock skruvat ner förväntningarna på en majsänkning som numera prisas in med 56 procents sannolikhet.

I övrigt kan noteras att guldpriset fortsätter att sätta nya rekord men att oljepriset backat något efter rykten om framgångar i förhandlingarna om en tillfällig vapenvila mellan Israel och Hamas. Dessutom har Israel dragit tillbaka en del trupper från södra Gaza. Brentoljan kostar nu 89,50 dollar per fat.

Noterbart är också att kronan inte åkte på något vidare stryk i samband med ökad oro på finansmarknaden. Något som annars varit det vanliga mönstret under senare år. Men mer bevis behövs innan det är dags att tala om någon storts trendbrott för kronan.

Måndag

Överskottet i statens budgetsaldo var överraskande högt i februari. Kan marssiffrorna upprepa bedriften? Riksbankschefen Erik Thedéen är flitig värre och håller tre tal under dagen.

Tisdag

Mäklarstatistik publicerar siffror över den senaste tidens utveckling på bostadsmarknaden Det ryktas mycket om en vändning uppåt när det gäller priser och aktivitet. Nu är det upp till bevis.

Onsdag

Nya Zeeland och Kanada lämnar räntebesked men väntas lägga ligga still med räntan. Det mesta av marknadens fokus lär ändå hamna på de amerikanska inflationssiffrorna för mars samt det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar under kvällen. I USA väntas den breda inflationen vända upp men kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, sjunka något. Ett högre utfall än väntat lär påverka börsen negativt. För då är risken stor att en eventuell junisänkning inte längre är aktuell. Håll också koll på de norska inflationssiffrorna.

Torsdag

Kinesisk inflation lär hålla dörren vidöppen för nya stimulanser från centralbankens sida. Men huvudnumret är förstås ECB:s penningpolitiska besked. Ingen räntesänkning väntas men marknaden räknar nog med att ECB-chefen Christine Lagarde krattar riktigt ordentligt i manegen inför en möjlig räntesänkning på junimötet. Annars lär det bli sura tongångar på finansmarknaden. Att ECB mer tydligt börjar luta mot en junisänkning öppnar dessutom upp för att Riksbanken kan sänka redan i maj.

Fredag

Mycket viktiga svenska inflationssiffror för mars. Den breda inflationen, KPI, väntas sjunka något medan KPIF väntas ligga kvar på 2,5 procent. Allra viktigast är nog ändå att KPIF exklusive energi fortsätter att dämpas mer rejält. Riksbanken har lagt stor vikt vid detta inflationsmått under senare tid. Utfall under förväntningarna lär spä på spekulationerna kring en majsänkning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -