Börsen på minus, Yubico förlorare

Börsen Stockholmsbörsen handlades nära nollan i den inledande måndagshandeln. Yubico rasade samtidigt som flera storägare nu får sälja aktier medan Embracer var upp kraftigt. På nyhetsfronten har Boliden meddelat att man avser miljardinvestera i ett nytt elektrolysverk på Rönnskär.

Omkring klockan 9.40 hade OMXS30 backat 0,3 procent till 2.525 och aktier för 2,1 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Oljepriset har fortsatt upp under helgen och hittills under måndagen och spotpriset på nordsjöoljan Brent var upp omkring 1,2 procent på morgonen till nära 86 dollar fatet.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av molnkommunikationsbolaget som var upp 1,6 procent. I botten återfanns fastighetsbolaget SBB, ned 1,1 procent.

Inför öppning meddelade Boliden att gruvbolaget har beslutat att investera i ett nytt elektrolysverk på Rönnskär. Investeringen, som totalt uppgår till 4,8 miljarder kronor, innebär att produktion av kopparkatoder liksom ädelmetaller successivt kommer öka till full kapacitet under andra halvan 2026.

Bolidens investeringar förväntas under 2024 nu uppgå till 15,5 miljarder kronor, vilket är 1,5 miljarder kronor högre än tidigare kommunicerat. Aktien var ned drygt en halv procent.

Yubico-aktien backade omkring 12 procent på måndagen. Nedgången sammanfaller med att inlåsningsavtal, så kallad lock up, för flera aktieägare gick ut på måndagen.

Av de 20 största ägarna har 11 lock up-avtal som gick ut på måndagen.

Gamingbolaget Embracer var parallellt upp 8,6 procent i kölvattnet av torsdagens Saber-avyttring som fick aktien på fall med 11,2 procent.

I sitt morgonbrev uppger Ålandsbanken att de uppgraderat sin vy på aktien till positiv.

Under helgen har Saberköparen tillika storägaren i Embracer Mathew Karch, i en intervju med Di, gett sin syn på affären samtidigt som han talade väldigt gott om Embracer-aktiens framtid.

I morgonens nyhetsflöde framgår det att oljeprospekteringsbolaget Africa Oil har lagt ett bud på upp till 8 procent av aktierna i Impact Oil & Gas, som i sin tur har exponering mot den omtalande Venusbrunnen, för totalt upp till 64 miljoner dollar. Africa Oil äger sedan tidigare 31,1 procent av Impact Oil & Gas.Aktien var upp 2,8 procent.

Bland morgonens rekommendations- och riktkursförändringar noteras bland annat att:

Danske Bank Markets återupptar bevakning av NCC och JM med behåll- respektive köprekommendation. Riktkursen är 160 kronor för NCC och 250 kronor för JM. NCC-aktien var ned 1 procent medan JM steg omkring 3 procent.

Jefferies International har höjt sin rekommendation för Systemair till köp från behåll. Riktkursen är satt till 85 kronor. Systemair steg 3,1 procent tull 73:60 kronor.

Dagens industri anser att verkstadsbolaget Engcons värdering indikerar att marknaden har tagit ut segern i förskott och sätter rekommendationen sälj och ser närmare 20 procents fallhöjd i aktien.

"Engcon bör gå att plocka upp på 70 kronor inom det närmaste året", heter det i analysen.

Engcon föll 4,5 procent till 80:75 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -