Börsen backar, Embracer bland vinnarna

Börsen Stockholmsbörsen handlades något nedåt en stund efter lunch på måndagen. Nibe hittade fast mark och toppen av storbolagsindexet OMXS30 efter besked om varsel medan Ericsson hittades i botten.

Klockan 13.30 hade OMXS30 backat med 0,7 procent till nivån 2.516 och aktier för 7,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

I tätskiktet av storbolagsindexet fanns värmeteknikbolaget Nibe, som under förmiddagen meddelade att 340 anställda i Sverige varslas. I övriga Europa kommer dessutom förhandlingar att inledas avseende personalneddragningar i ungefär motsvarande omfattning. I samband med bokslutet uppgav Nibe att de initierat ett åtgärdsprogram som sades beröra 500 personer.

Nibe-aktien stärktes 2 procent.

Näst intill hittades fastighetsbolaget SBB, som under morgonen offentliggjorde ett frivilligt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och värdepapper för "maximalt" 250 miljoner euro. Även SBB-aktien var upp med 2 procent.

Längre ned i indexet fanns gruvbolaget Boliden, som inför öppning meddelade beslut om att investera i ett nytt elektrolysverk på Rönnskär. Investeringen, som totalt uppgår till 4,8 miljarder kronor, innebär att produktion av kopparkatoder liksom ädelmetaller successivt kommer öka till full kapacitet under andra halvan 2026. Bolidens investeringar förväntas under 2024 nu uppgå till 15,5 miljarder kronor, vilket är 1,5 miljarder kronor högre än tidigare kommunicerat. Aktien tappade 1,6 procent.

Allra längst ned fanns telekombolaget Ericsson, som backade 3,2 procent. Ericssons Indienpartner Jabil har i en prognos varnat för att en oväntad försvagning inom 5G-marknaden stundar under det brutna räkenskapsåret 2023/2024, med slut i augusti. Ericsson lyfte i rapporten för fjärde kvartalet 2023 att investeringstakten i Indien "normaliseras". Även konkurrenten Nokia var ned med 2 procent.

Långt ned i listan hittades också investmentbolaget Kinnevik och medicinteknikbolaget Getinge.

Yubico-aktien backade 15 procent. Nedgången sammanfaller med att inlåsningsavtal, så kallad lock up, för flera aktieägare gick ut på måndagen. Av de 20 största ägarna har 11 lock up-avtal som gick ut på måndagen.

Gamingbolaget Embracer var parallellt upp 15 procent i kölvattnet av torsdagens Saber-avyttring som fick aktien på fall med 11,2 procent. I sitt morgonbrev uppger Ålandsbanken att de uppgraderat sin vy på aktien till positiv.

Under helgen har Saberköparen tillika storägaren i Embracer Mathew Karch, i en intervju med Di, gett sin syn på affären samtidigt som han talade väldigt gott om Embracer-aktiens framtid.

Noterbart långt ned i den breda listan över Stockholmsbörsens bolag var en krasch i Viaplays A-aktie. Kursen var ned med över 80 procent. Den vanligtvis illikvida aktiens volatila rörelser den senaste tiden har varit uppmärksammade och även föranlett handelsstopp.

Dagens industri anser att verkstadsbolaget Engcons värdering indikerar att marknaden har tagit ut segern i förskott och sätter rekommendationen sälj och ser närmare 20 procents fallhöjd i aktien.

"Engcon bör gå att plocka upp på 70 kronor inom det närmaste året", heter det i analysen.

Engcon föll 3,8 procent till 81:30 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -