Så går investmentbolagen nu

Aktier Rabatterna och premierna spretar fortsatt i investmentbolagen. Placera har tagit en titt på värderingarna och hur aktiekurserna har gått sedan årsskiftet.

När ett investmentbolag handlas till en substansrabatt betyder det att aktiekursen står lägre än substansvärdet (de underliggande innehaven justerat för nettoskulden). Substanspremie är tvärtom, det vill säga när investmentbolagets aktie står högre än substansvärdet. 

Varje kvartal värderar investmentbolagen sin onoterade portfölj enligt egna värderingsmodeller. Det kan exempelvis handla om omsättningsmultiplar, vinstmultiplar eller senaste transaktion. De stora rabatterna i vissa investmentbolag kan signalera att marknaden tror på fler nedskrivningar i de onoterade innehaven. 

Investmentbolag Kursutveckling i år  Rabatt/premie (-)
Investor 15 5
Kinnevik 2 35
Industrivärden 12 3
Lundbergföretagen 5 -2
Bure 18 -15
Latour 4 -35
Creades -3 -6
VNV Global 0 60
VEF -2 55
Svolder -2 -8
Öresund  4 -4
Spiltan  -5 25
Ibindex 2024-03-14    

 

De investmentbolag med högst substansrabatt är syskonen VNV Global (60 procent rabatt) och VEF (55 procent rabatt). 

VNV:s portfölj består till stor del av olönsamma onoterade tillväxtaktier. Bland annat elsparkcykels-bolaget Voi och bildelningstjänsten BlaBlaCar. Nyligen sålde VNV av fyra bolag för att kunna betala en obligationsskuld som löper ut i början av 2025. VNV har ett börsvärde på 2,8 miljarder kronor och aktien har knappt rört sig sedan årsskiftet. 

VEF, som gått ner 2 procent i år, investerar i onoterade fintechbolag inom tillväxtmarknader. Bland portföljbolagen finns bland annat mexikanska Konfio och det brasilianska lånbolaget Creditas. Börsvärdet ligger på 2 miljarder kronor. 

Ett annat investmentbolag som har hög substansrabatt (35 procent) är Kinnevik. Nu avyttras hela innehavet i kassakon Tele2. Portföljen består i princip av bara onoterade tillväxtbolag. Aktien är upp ett par procent sedan årsskiftet och börsvärdet uppgår till 32 miljarder kronor. 

De tre investmentbolagen som gått bäst sedan årsskiftet är Bure (18 procent), Investor (15 procent) och Industrivärden (12 procent). En god kursutveckling i många av de underliggande innehaven och minskade substansrabatter/ökade substanspremier har fått aktierna att gå starkt. 

I dagsläget handlas Bure till en premie på 15 procent medan Investor har en rabatt på 5 procent. Industrivärdens rabatt uppgår till endast 3 procent. Bures substanspremie ligger nu på fem års genomsnittet. Däremot sticker både Investor och Industrivärden ut sett till den genomsnittliga femårshistoriken. Investor har historiskt haft en rabatt på 15 procent medan Industrivärdens legat på 9 procent. 

Förutom Bure har även Latour, Creades, Svolder, Lundbergföretagen och Öresund substanspremie. Latours substanspremie uppgår till 35 procent medan resterande namn ovan har ensiffriga. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -