Börsen vände nedåt, EQT backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades oregelbundet med dragning nedåt under måndagsförmiddagen.

Vid 12.30-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 2.229. Aktier för 4,4 miljarder kronor hade då gjorts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var det liknande rörelser där tyska DAX-index var ned 0,2 procent och franska CAC40 handlades strax under nollstrecket.

Bland storbolagen var Electrolux upp 1 procent, följt av Tele2, Alfa Laval och Telia. I andra änden av indexet backade molnkommunikationsbolaget Sinch med 1,6 procent.

Riskkapitalbolaget EQT pressades 2,3 procent efter att Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Oljebolagen rörde sig något nedåt i linje med att oljepriserna sjunkit drygt 1 procent under måndagen. Senare i veckan inleds det uppskjutna Opec-mötet där medlemsländerna kommer försöka komma överens om utbudsbegränsningar för 2024. Lundin-bolaget IPCO var ned 0,7 procent.

På råvarufronten har guldet tjänat på att dollarn tappat något och parkerat en bit över 2.000 dollar per uns. I Sverige var Lundin Gold upp 2,6 procent.

Revolutionrace, som säljer egenutvecklade friluftskläder på nätet, steg 2 procent efter ett köpråd från Dagens industri. Tidningen pekar på en hög tillväxt och en lönsamhet som många i branschen bara kan drömma om.

Börsveckan gav köpråd till gamingbolaget Thunderful, fordonsunderleverantören VBG och butiksinredningsföretaget Itab, men tar hem vinsten i medicinteknikbolaget Bonesupport. Thunderful klättrade 3,7 procent och VBG 0,4 procent medan Bonesupport backade 1,3 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic ökade 6 procent. Kempen har inlett bevakning med köprekommendation och en riktkurs som är nästan 50 procent över fredagens stängningsnivå.

Utbildningsteknikbolaget Albert har fått sänkt riktkurs av SEB från 33 till 13 kronor, men med upprepad köprekommendation, i samband med ett analytikerbyte. Aktien var upp 0,9 procent.

Footway var upp 3,9 procent i tunn handel efter att beskedet att nyckelpersoner och styrelseledamöter i bolaget tillsammans med investerare har förvärvat 8,8 miljoner Footway-aktier från riskkapitalbolaget Northzone.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -