Oslobörsen bäst i Norden i år

Fondkommentar Oslobörsen hör till årets lysande stjärna på den nordiska börshimlen. Det är den enda nordiska börs som lyckats leverera positiv avkastning. Samtidigt intar Stockholmsbörsen bottenpositionen med en ovanligt stor nedgång.

Skillnaden mellan bästa och sämsta nordiska börs i år är hela 34 procentenheter, mätt i lokal valuta. Oslobörsen är den enda nordiska börsen med positiv avkastning i år, vilket inte bara placerar den som bästa börs i Norden utan även placerar den som en av världens bästa börser. Och en av få börser i år som har nått ny rekordnotering efter den 3 januari.

Index i år, % P/E-tal Direkt avk, %
OSE All Share Return Index 7,8 8,8 3,9
OMX Sweden GI -26,5 14,6 3,3
OMX Copenhagen GI -10,3 18,8 2,0
OMX Helsinki GI -16,1 14,5 3,3
Källa: MSCI och Infront den 5/9 -22, avkastning i lokal valuta  

 

Avkastningen på Oslobörsen har fått stor draghjälp av stigande energipriser i år. Hela 36 procent av Oslobörsens breda aktieindex består av energibolag. Näst största sektor är finanssektorn på 18 procent, följt av dagligvaror med 14 procent. Energisektorns dominans i Norge är den enskilt största skillnaden mot de övriga nordiska grannbörserna.

OSE All Shares index

Oljepriset har stigit med 19 procent mätt i dollar i år och naturgaspriserna har rusat betydligt mer, vilket gynnat den energitunga börsen. Två av de tre största norska bolagen är energibolag.

Equinor är Oslobörsens klart största börsbolag och efter årets uppgång på drygt 60 procent är börsvärdet hela 2 700 miljarder kronor. En uppgång som bidrar stort till årets indexuppgång.

Oljeplattformspecialisten Aker BP är Oslobörsens tredje största bolag med ett börsvärde på 233 miljarder norska kronor. Årets uppgång ligger på 30 procent.

DNB Bank är Oslobörsens näst största bolag med ett börsvärde på 289 miljarder norska kronor. Årets kursutveckling är negativ på knappt 3 procent, inkluderat årets utdelning på 9,75 norska kronor.

Köpenhamnsbörsen har klarat året näst bäst med en nedgång på 10 procent. Och har hälsovårdssektorns dominans att tacka för det.

En av de största bidragsgivarna är Novo Nordisk. Bolaget är Köpenhamnsbörsens och Nordens gigant med ett börsvärde på hela 3 900 miljarder kronor. Aktien har stigit med drygt 7 procent inklusive årets utdelning och aktien nådde ny rekordnotering i slutet på juni.

Novo Nordisk-dominansen är tydlig och 35 procent av Köpenhamnsbörsen består av hälsovårdsbolag. Industrisektorn är nästan lika stor med 34 procent.

Logistikspecialisten DSV och vindkraftstillverkaren Vestas Vind Systems är Köpenhamnsbörsens andra respektive tredje största bolag. Båda klassificeras som industribolag. Båda bolagen har minusavkastning i år.

Helsingforsbörsen har haft en tyngre utveckling än Köpenhamnsbörsen och backat drygt 16 procent sedan årsskiftet. Värt att notera är att Helsingforsbörsen är den nordisk börs med jämnast fördelning mellan sektorer och energisektorn utgör närmare 14 procent.

Största sektor är industrisektorn och tekniksektorn med runt 17 procents vikt vardera. Helsingfors är också råvarutung med många skogsbolag.

I kontrast mot Köpenhamnsbörsen väger hälsovårdsbolagen knappt 4 procent.

Nokia är Helsingforsbörsen näst största bolag. Nokias börsvärde på 300 miljarder kronor är större än den svenska ärkerivalen Ericsson som bara når upp till 260 miljarder kronor i börsvärde.

Nokia-aktien har backat med beskedliga 4 procent inräknat utdelning i år, vilket framstår som en bra prestation. Ericsson har samtidigt tappat 21 procent av sitt börsvärde.

Nordens största bank Nordea som även är Helsingforsbörsens största bolag har i år backat 7 procent. Ett av indexet bästa bidragsgivare är försäkringsbolaget Sampo, som med ett börsvärde på 250 miljarder kronor är det tredje största bolaget. Sampo-aktien har stigit 10 procent i år när vi beaktar årets stora utdelning på 4,1 euro, vilket ger en direktavkastning på höga 9,1 procent.

Stockholmsbörsen hörde till en av fjolårets absolut starkaste börser med en uppgång på 39 procent inklusive utdelningar, men har i år drabbats hårdast av de nordiska börserna.

Stockholmsbörsens avkastning i år landar på minus 26,5 procent vilket innebär en jumboplats.

Industrisektorn dominerar på Stockholmsbörsen med drygt en tredjedel. Finanssektorn är näst störst på 23 procent, följt av teknikbolag på 10 procent. Industrisektorns avkastning har backat i nivå breda Stockholmsbörsens index i år, vilket förklarar en stor del av indexnedgången.

Energisektorns representation på börsen i princip är obefintlig. Med tanke på att energisektorn är den bäst presterande sektorn i år har det skapat ett stort avbräck för avkastningen.

Även den defensiva hälvårdsektorn som räddat Köpenhamnsbörsen hör till de mindre sektorerna på Stockholmsbörsen med en vikt på drygt 7 procent.

Stockholmsbörsen två klart största bolag och de enda som har ett börsvärde norr om 500 miljarder kronor, Atlas Copco och Investor, har haft svag avkastning i år.

Båda aktierna har backat drygt 24 procent vardera med årets utdelning inräknat. Störst nedgång bland Stockholmsbörsens tio största bolag står riskkapitalbolaget EQT för.

EQT-aktien har mer än halverat sitt börsvärde i år. Det är mycket men om vi ser tillbaka på fjolåret då EQT-aktien hörde till en av Stockholmsbörsens bästa aktier med en uppgång på 140 procent, ter sig nedgången inte lika förvånande.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -