På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen svag, Swedish Match vinnare

Börsen Stockholmsbörsen gick mot strömmen på tisdagen och backade något medan övriga Europa handlades tydligt på plus.

Omkring klockan 12.45 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till 1.920. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var tyska DAX-index upp 0,8 procent medan franska CAC40 steg 1,1 procent.

Bland storbolagen gick det bäst för snusbolaget Swedish Match som steg 3,1 procent och toppade omsättningslistan. Under dagen meddelade Philip Morris, som lade ett bud på bolaget om 106 kronor per aktie i mitten av maj, att acceptfristen för budet inleds den 29 juni och slutar den 30 september.

Krisande flygbolaget SAS, som också står inför strejkhot under veckan, handlades upp 4,5 procent på tisdagen. Under morgonen meddelade norska regeringen att den inte väljer att gå in med mer kapital i flygbolaget. Däremot kan den norska regeringen bli aktieägare genom konvertering av skulder. Avsikten är dock inte att bli en "långsiktig ägare".

Forskningsbolaget Bioinvent har ingått ett samarbets- och leveransavtal med Transgene om en kombinationsstudie i fas 1/2a. Studien kommer att utvärdera BT-001, ett onkolytiskt virus, tillsammans med Mercks immunterapiläkemedel Keytruda i solida tumörer. Aktien handlades upp 0,6 procent.

Oljebolaget Maha Energy tappade närmare 17 procent efter att på måndagskvällen ha meddelat att vd Jonas Lindvall har beslutat att lämna bolaget.

I samma sektor handlades Shamaran upp nästan 15 procent. Under morgonen meddelade bolaget att det fått betalningar från Atrush-försäljningen i mars uppgående till 43,7 miljoner dollar, varav 16,1 miljoner hänförligt till Shamaran.

Vidare har Pareto Securities återupptagit bevakning av oljebolaget med köprekommendation och riktkurs 1:20 kronor.

Gamingbolaget Stillfront föll 6,5 procent efter att SEB sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Ericsson arbetar för att slutföra förvärvet av molnkommunikationsbolaget Vonage under juli i år. Prislappen i förvärvet låg på 6,2 miljarder dollar då telekombolaget i november 2021 meddelade marknaden om förvärvet, då var planen att förvärvet skulle genomföras under första halvåret. Aktien handlades ned 1,4 procent på tisdagen.

Oncopeptides, som steg 69 procent på måndagen efter att europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, rekommenderat att ge Pepaxti (melflumen) ett fullt marknadsgodkännande i EU, rekylerade tillbaka något och sjönk 8,6 procent.

Volvo Cars backade 2,9 procent utan bolagsspecifika nyheter. Det kan dock noteras att elbilsbolaget Polestar, där Volvo Cars är storägare, tappade 15 procent i New York på måndagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -