Börsen uppåt, Oncopeptides vinnare

Börsen Börsveckan inleddes med helgrönt index i Stockholm, och återhämtningen var tydlig efter att förra veckan avslutades starkt i övriga världen medan svensk handel låg i träda för midsommarfirandet.

Omkring klockan 13.50 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 3,0 procent till nivån 1.920. Då hade aktier för drygt 9 miljarder kronor bytt ägare på börsen i sin helhet. Samtidigt handlades tyska DAX och franska CAC40, som höll öppet på fredagen, upp med 0,8 procent respektive en i det närmaste oförändrad utveckling.

I täten för uppgången på OMXS30 gick tung industri. SKF, Atlas Copco och Volvo fanns bland vinnarna med uppgångar på 5-7 procnt.

Den mest notabla kursuppgången på börsen i sin helhet bjöd forskningsbolaget Oncopeptides på under morgonen. Aktien steg 84 procent efter torsdagens besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, som enhälligt rekommenderat att ge Pepaxti (melflufen) ett fullt marknadsgodkännande i EU.

Vid en telekonferens på måndagen sade bolagets medicinska chef Klaas Bakker att bolaget har en "konstruktiv dialog" med FDA och att bolaget hoppas nå fram till någon form av lösning med den amerikanska läkemedelsmyndigheten.

Vd Jakob Lindberg nämnde också att bolaget måste stärka upp sin balansräkning inför en lansering.

Höjda riktkurser och rekommendationer strömmade in om forskningsbolagets aktie. Carnegie har höjt rekommendationen för Oncopeptides till köp från behåll med en uppskruvning av riktkursen till 25 kronor från 8:30 kronor medan DNB Markets höjt riktkursen till 40 kronor från 14 kronor med upprepad köprekommendation.

Sämre besked lämnades från diagnostikbolaget Immunovia, vars aktie sjönk med 25 procent efter att delvis ofullständiga resultat från den prospektiva Panfam-1-studien redovisats.

Från nyhetshåll meddelade mätteknikbolaget Hexagon under morgonen att vd Ola Rollén lämnar vd-rollen vid årsskiftet, för att då övergå till att bli styrelseordförande. Ersätter på vd-stolen gör Paolo Guglielmi, skriver Hexagon. Paolo Guglielmi är i nuläget operativ chef (COO) samt chef för divisionen Manufacturing Intelligence. Som styrelseordförande efterträder Ola Rollén Gun Nilsson, som har valt att lämna posten som vd för Hexagons huvudägare Melker Schörling. Hexagons aktie steg med nästan 3 procent.

Sportboksleverantören Kambi gick mot strömmen och backade med drygt 4 procent efter att CNBC i torsdags rapporterat att Fanatics för samtal om att förvärva Kambis tyska konkurrent Tipico.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -